• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
Travel for knowledge

PROŠLO JE PET SEDMICA…

Našim gostima iz Švedske vrijeme u Travniku brzo prolazi. Već je prošla polovina njihovog boravka ovdje. Evo kakvi su njihovi utisci…

“Tokom pete sedmice našeg boravka u CEM-u, imali smo mnogo aktivnosti. Na samom početku smo sa našim mentorima razgovarali šta bismo mogli raditi do kraja našeg boravka ovdje i kako bismo mogli doprinijeti razvoju Travnika. Zaključili smo da psi lutalice predstavljaju problem i za ljude i za same pse i odlučili da ćemo pokušati učiniti nešto po tom pitanju. S tim ciljem pokušavamo stupiti u kontakt sa međunarodnim, švedskim i bosanskim organizacijama, kako bismo uspostavili saradnju između njih. Na početku smo ovog procesa i tek istražujemo mogućnosti rješavanja ovog problema, ali svejedno smo uzbuđeni.

Također, odlučili smo unaprijediti naše vještine pisanja projekata, tako da trenutno pišemo prijedlog projekta, što će biti jako korisno iskustvo za nas. Još jedna stvar koju smo uradili ove sedmice je radionice na temu migracije i integracije u Švedskoj, koju smo održali za volontere/ke CEM-a. Bili smo malo nervozni, jer nikad prije nismo držali radionicu, a tinejdžeri ponekad mogu biti zahtjevna publika. Ali uspjeli smo i bilo je vrlo zanimljivo čuti mišljenja volontera/ki o navedenoj temi.

Tokom sedmice, posjetili smo i zgradu bivše RTV Travnik, u koju će CEM uskoro preseliti. Zgrada je potpuno napuštena, a stari namještaj, papiri, oprema i odjeća su još uvijek tamo. Međutim, zgrada je vrlo lijepa i adekvatna za CEM-ove aktivnosti, jer je više nego duplo veća od sadašnjeg prostora u kojem CEM radi. Projekat je nazvan “Druga kuća”, jer je zamišljena kao drugi dom za djecu i mlade. Trenutno stupamo u kontakt sa švedskim kompanijama i organizacijama koje žele podržati ovaj projekat, kako bismo uspostavili saradnju između njih i CEM-a, pa se nadamo da ćemo dobiti pozitivne odgovore.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *