• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
Omladinski rad

CEM OBILJEŽIO NARANDŽASTI DAN

Volonterke i volonteri CEM-a danas su obilježili/e 25. novembar/studeni, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Uličnom akcijom pod nazivom “Ne budi sjena, budi glas!”, pozvali/e su građanke i građane Travnika da daju svoj doprinos borbi protiv nasilja nad ženama i djecom, i to tako da se fotografišu u narandžastom okviru na kojem je ispisana poruka protiv nasilja nad ženama ili da sami napišu svoje poruke i postave na zid. Uz to, prolaznicima/ama su dijelili i letke sa poražavajućim statističkim podacima koji, između ostalog, govore o velikom broju slučajeva nasilja nad ženama i djecom, a istovremeno veoma malom broju prijava i riješenih slučajeva.

25. novembar/studeni je, odlukom UN-a iz 1999. godine, proglašen Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama u znak sjećanja na tri sestre Mirabal, koje je brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj republici 25. novembra/studenog 1960. godine. Još je nazvan i “Narandžastim danom” jer je narandžasta boja odabrana za simbol borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Procjenjuje se da je danas u BiH, svaka četvrta žena žrtva nasilja u porodici, dok samo 17% od ukupnog broja slučajeva nasilja bude službeno prijavljeno.

Akcijom „Ne budi sjena, budi glas!“, CEM započinje svoje aktivnosti u okviru “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”,  koje sprovodi svake godine, pridružujući se globalnoj kampanji protiv nasilja nad ženama i djecom. Cilj CEM-ovih aktivnosti je skretanje pažnje javnosti na problem nasilja u porodici i animiranje građanki i građana BiH da reaguju na nasilje i bore se protiv njega.

Fotogaleriju možete pogledati na linku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *