• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
Vijesti

POČELI RADOVI NA DRUGOJ KUĆI

Centar za edukaciju mladih nastavlja intenzivne aktivnosti na realizaciji projekta Društvenog centra za djecu i mlade “Druga kuća”. Radovi na čišćenju zgrade bivše RTV Travnik, koja je godinama zapuštena, već su počeli.

Zgrada, koju je CEM dobio na korištenje od Općine Travnik, za realizaciju aktivnosti u okviru projekta “Druga kuća”, uskoro će zablistati novim sjajem. Nakon čišćenja i otklanjanja svih oštećenja, što će zahtijevati znatne napore, s obzirom na sadašnje stanje objekta, zgrada će u potpunosti biti opremljena kao samoodrživi društveni centar, u kojem će djeca i mladi imati priliku ostvariti svoj puni potencijal.

“Druga kuća” je zamišljena kao mjesto na kojem će se rađati i podržavati nove ideje, sticati nova znanja, razvijati kreativnost i društvene  vještine. Djeca i mladi će moći učestvovati u različitim multidisciplinarnim programima, u skladu sa svojim interesovanjima, potrebama i sklonostima, a sve uz podršku kvalifikovanih omladinskih radnica i radnika. U “Drugu kuću” godišnje će, kroz omladinski rad, neformalno obrazovanje, kulturu, zapošljavanje itd., direktno biti uključeno oko 2.000 djece i mladih, dok bi u njenim indirektnim aktivnostima učestvovalo njih oko 10.000.

Vrijednost ovog projekta je višestruka, kako za djecu i mlade, koji će biti njegovi direktni učesnici i na taj način dobiti priliku za razvijanje ličnih i socijalnih vještina, tako i za cjelokupnu lokalnu zajednicu, općinu Travnik i Centralnu Bosnu, budući da će “Druga kuća” biti i mjesto uvezivanja vladinog i nevladinog sektora, čija saradnja je neophodna za unapređenje kvaliteta života i odgovaranje na potrebe djece i mladih. U prilog ovome ide i činjenica da su ideju “Druge kuće” podržali Općina Travnik, koja je obezbijedila prostor, te Centar za socijalni rad i Centar za mentalno zdravlje. Potreba za ovakvim društvenim centrom u Travniku itekako postoji, a uskoro će ovaj grad dobiti mjesto koje će svojim resursima i kapacitetima odgovoriti na potrebe djece i mladih.

Fotografije sadašnjeg stanja zgrade i budućeg izgleda centra, možete pogledati na linku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *