• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik

O programu:

Stariji brat, starija sestra je mentorski program osnaživanja i inkluzije djece iz socijalno marginalizovanih porodica i djece u riziku, u okviru kojeg kreiramo zdravo i sigurno okruženje za njihovo odrastanje i razvoj u savjesne, odgovorne i aktivne članove društva.

Kroz program spajamo jednu mladu osobu, mentora/volontera, kao pozitivnog uzora, i jedno dijete, koji zajedno provode slobodno vrijeme i razvijaju prijateljski i podržavajući odnos kroz koji djeca usvajaju socijalno prihvatljiva ponašanja i slobodno vrijeme provode učestvujući u kvalitetnim aktivnostima.

Druženjem s mentorima/volonterima djeca dobivaju novi uvid u život van njihovog svakodnevnog okruženja – provode svoje vrijeme u šetnji, vožnji bicikla, klizanju, kuglanju, odlaze u pozorište, kino, muzej, zoološki vrt, voze se javnim prijevozom ili idu na kolače ili toplu čokoladu, što je za veliki broj djece iz socijalno marginalizovanih porodica prvo takvo iskustvo.

S obzirom na to da djeca, korisnici programa, dolaze iz socijalno osjetljive kategorije, mentore/volontere osnažujemo za rad s njima, kroz temeljit i stručno osmišljen trening, koji ih priprema za njihovu ulogu starijeg brata/starije sestre.

Pored usvajanja metodologije individualnog rada sa djecom, kod mentora/volontera razvijamo socijalnu osjetljivost, empatiju i društvenu odgovornost te na taj način jačamo njihove socijalne vještine. Učešćem u programu, mladi koji se odluče da budu starija braća/sestre imaju priliku vidjeti i drugačiju perspektivu naše svakodnevnice, na koju nisu navikli, a koju nažalost žive mnoge socijalno marginalizovane porodice.

Pozitivni utisci mentora/volontera nakon uspješno završenog ciklusa pokazatelj su da je ovaj program značajan i za njihov razvoj i da u velikoj mjeri doprinosi izgradnji njihove ličnosti.

PROMJENE KOJE KREIRAMO

Osnažujemo mlade za razvojni rad sa djecom u riziku

  • Preveniramo transgeneracijski prijenos konzumiranja alkohola u porodicama u riziku
  • Izlažemo djecu u riziku pozitivnim uzorima
  • Kreiramo zdravo i sigurno okruženje za djecu
  • Preveniramo transgeneracijski prijenos siromaštva u socijalno marginalizovanim porodicama
  • Izgrađujemo samopouzdanje i socijalne vještine kod djece
  • Preveniramo transgeneracijski prijenos nasilja u porodici

Osnovni model programa Stariji brat, starija sestra, koji uključuje druženja volontera i djece, dodatno smo unaprijedili kroz svojevrstan holistički pristup, koji okuplja različite aktere u zajednici, vođene istim ciljem – dobrobiti djece.

Na prvom mjestu svakako je dugogodišnje partnerstvo i stručna podrška JU Centar za socijalni rad Travnik, koji je od samog početka aktivno uključen u realizaciju programa i kontinuirano prati razvoj i napredak djece korisnika programa, što je pokazatelj koliki je značaj programa za lokalnu zajednicu i unapređenje socijalne zaštite.

Kroz program smo uspostavili partnerstvo i sa Općinom Travnik i Ministarstvom obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK, koji su, prepoznavši vrijednost programa, nesebično podržali njegovu realizaciju i pridružili nam se u kreiranju sretnijeg djetinjstva za djecu, korisnike programa.

Svoj doprinos sretnijem djetinjstvu dala su i 22 partnera, društveno odgovorne firme i organizacije koje su poklonile svoje usluge djeci, korisnicima programa, kao što su stomatološke ordinacije, sportski klubovi, organizacije i ustanove iz oblasti kulture i umjetnosti.

Ovaj program je kreirao mrežu podrške djeci iz socijalno marginalizovanih porodica I mobilizirao sjelokupnu zajednicu, koja kroz individualne doprinose uspješno radi u najboljem interesu djece I kreiranju zdravog I sigurnog okruženja za njihovo odrastanje.

Uspomene za sretnije djetinstvo :