Skrivene sjene

“Skrivene sjene” je kampanja koju smo pokrenuli 2013. godine s ciljem podizanja svijesti javnosti o problemu nasilja nad ženama i djecom i osnaživanja žrtava nasilja da ne kriju svoj problem i ne štite nasilnika jer je nasilje problem cijelog društva.

Statistike pokazuju da je svaka četvrta žena u BiH žrtva nekog oblika nasilja, a većina njih ne zna kome se može obratiti za pomoć, jer nadležne institucije uglavnom ne reaguju adekvatno.

Ova kampanja prikazuje stvarnu sliku nasilja nad ženama i djecom u savremenom bh. društvu, kroz metode bliske građanima: pozorišnu predstavu, galeriju, statističke podatke i sl.

“Skrivene sjene” dosada su podržali bh. nogometaš Edin Džeko, džudistkinja i najbolja bh. sportistkinja svih vremena Larisa Cerić, književnica Nura Bazdulj-Hubijar, PR ekspertica Una Bejtović, glumac Mario Drmać, kantautor Damir Imamović, te prvotimci FK Sarajevo Advan Kadušić i Mersudin Ahmetović.

Dokumentarna drama “Skrivene sjene” nastala je na istinitim pričama, ispovijestima žena žrtava nasilja i nasilnika, kao i iskustava relevantnih institucija koje se bave ovim problemom. Sama predstava direktno ne prikazuje nasilne incidente, nego rekonstruiše sve događaje koji prate problem nasilja nad ženama i djecom, poput konzumiranja alkohola od strane nasilnika, reakcije porodice žrtve, društva, relevantnih institucija i sl.

Tri izvođača na sceni kroz priče i likove publici prikazuju stvarno stanje, koje je najčešće prikriveno, razotkrivajući društvo i njegovu odgovornost za nasilje u porodici. Sama publika također je dio predstave, budući da glumci uspostavljaju interakciju s njom, postavljajući pitanja i tražeći povratnu informaciju.

Tekst potpisuju Oliver Jović i Maja Pelević, koji su, nakon iscrpnih intervjua sa akterima uključenim u slučajeve nasilja nad ženama i djecom, napisali scenarij koji publiku ostavlja bez daha i navodi na razmišljanje.