• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
Edukacija

DR. RANKO RAJOVIĆ U TRAVNIKU

U organizaciji Centra za edukaciju mladih i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK, u Travniku će 20. septembra/rujna 2016. godine gostovati dr. Ranko Rajović, te će održati praktične radionice za 50 prosvjetnih radnika, kao i besplatno predavanje za sve zainteresovane, koje će biti održano u Centru za kulturu Travnik.

O Ranku Rajoviću:

Dr. Ranko Rajović, specijalist interne medicine i neurofiziolog, je jedan od najvećih naučnih autoriteta u oblasti odgoja i obrazovanja djece na ovim prostorima. Osnivač je Mense Srbije, Odsjeka za darovite Nikola Tesla centra u Beogradu, predsjednik Odbora za darovite međunarodnog udruženja Mensa, kao i saradnik UNICEF-a na projektu ranog poticanja intelektualnog razvoja djece.

Tvorac je NTC sistema učenja, specijalizovanog programa za edukaciju roditelja, vaspitača i učitelja, koji usvojeno znanje i vještine mogu primjenjivati u svakodnevnim aktivnostima u radu sa djecom. Sistem podrazumijeva učenje utemeljeno na teorijskim osnovama neurologije, neuropsihologije i drugih nauka, posebno i predstavlja operacionalizaciju teorijskih spoznaja, odnosno efikasan način povezivanja teorije s obrazovnom praksom. Radi se o novom pristupu učenju u kojem dominira misaona aktivnost djeteta i njegov uspješan razvoj. Sistem je vrlo dobro i detaljno razrađen, primjenjiv u obitelji, predškolskim ustanovama i u razrednoj nastavi osnovne škole. Program nudi načine prepoznavanja darovite djece, njihove karakteristike i načine povećanja IQ-a, razvoja sposobnosti i stvaralačkog mišljenja, naglašava se važnost porodice i šire društvene zajednice (vrtići, škole i sl.). NTC sistem učenja se uspješno primjenjuje u 15 evropskih država, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Besplatno predavanje omogućili su: Helen Doron škola u Travniku, Centar za socijalni rad, Centar za mentalno zdravlje i Policijska uprava Travnik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *