• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
Zapošljavanje

ODRŽIVI TURIZAM KAO RAZVOJNI POTENCIJAL BOSNE I HERCEGOVINE

16. i 17. septembra 2019. godine u Hotelu Turist 98 u Jajcu će biti održana nacionalna konferencija pod nazivom Održivi turizam kao razvojni potencijal Bosne i Hercegovine, s ciljem isticanja važnosti razvoja održivog turizma kao potencijala za odgovoran društveni i ekonomski razvoj BiH.

Razvoj održivog turizma, turizma koji ima pozitivan uticaj na okoliš, lokalnu zajednicu i ekonomiju te na očuvanje kulturne baštine i veću društvenu jednakost, na globalnoj razini se povećava.

Ovom konferencijom želimo potaknuti sudjelovanje i integraciju svih ključnih sudionika, uključujući lokalno stanovništvo, u stvaranje održivog turizma, razvoj lokalnih zajednica i razvoj novih inovativnih održivih praksi i destinacija.

Konferencija će se održati na bosanskom i engleskom jeziku, a predstavit će nam se stručnjaci iz oblasti održivog turizma iz BiH i Slovenije, predstavnici državnih i kantonalnih institucija, javnih, vladinih i nevladinih organizacija te poduzetnice i poduzetnici aktivni u oblasti turizma u BiH i Sloveniji.

Pozivamo planere održivog turizma i stratege, turističke djelatnike, izumitelje turističkih proizvoda, doživljaja i odredišta, predstavnike općina, kantonalnih vlada, vladinih institucija, razvojnih agencija i lokalno stanovništvo, lokalne zajednice te poduzetnice i poduzetnike.

Konferenciju organiziramo u sklopu projekta »Podsticajno okruženje za socijalno poduzetništvo i turizam za žene u BiH,« koji se uskoro završava. S ovim projektom smo četiri godine adresirali problem ekonomske nejednakosti žena, podupirući socijalno poduzetništvo u kulturnom turizmu u Srednjobosanskom kantonu, s ciljem postizanja ravnopravnosti spolova u regiji kroz obuku i podsticajno okruženje za povećanje prihoda žena u socijalnom poduzetništvu i turizmu.

Projekt izvodi Kulturno i obrazovno društvo PiNA sa partnerima: Centar za edukaciju mladih Travnik, JU Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca, Zavičajni muzej Travnik, Uduženje poslovnih žena u Bosni i Hercegovini, Udruženje za promociju i razvoj kreativnog izražavanja “Kreativni svijet!” Travnik, Udruženje žena “Viktorija 99” Jajce i Asocijacija mladih Vinac Jajce, s podrškom Ministarstva Republike Slovenije za vanjske poslove, programa Međunarodne razvojne suradnje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *