• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
Putovanja

“YOUTH UP!” I JA

Piše: Sara Hegić

Zahvaljujući Centru za edukaciju mladih i odboru „Travel for Knowledge“, izabrana sam da budem jedna od 4 počastvovane osobe, koje su sudjelovale na omladinskoj razmjeni “Youth Up!” u Zadru.

Ovo je moja druga razmjena i nije ništa manje zanimljiva nego prva. Počevši od dana kada sam saznala da idem, moj adrenalin se povećavao iz dana u dan. Još uvijek nisam bila svjesna da ću 3.9. biti u Zadru, umjesto u svojoj kući.

Dani su prolazili, odvijali su se sastanci u vezi sa razmjenom. Pripremanje kofera nije bilo nimalo lako, s obzirom da je razmjena trajala od 2.9. do 11.9. Šta staviti u kofer, koliko stvari ponijeti, teške odluke. A onda je došao taj sudbonosni 2.9., kada je počelo naše putovanje. Tek tada sam prešla u realnost i shvatila koliko sam stvari zapravo zaboravila ponijeti. Preuređivanje kofera, frka oko toga da nisam nešto zaboravila… Na stanici smo se sastali u pola 6, nas 5, Amela kao naš lider, Amna, Adna, Ajla i moja malenkost. Zadnji savjeti roditelja bili su kao i obično.

Vozili smo se 7 sati do Zadra, a put je bio daleko od dosadnog. Stigle smo oko 1 sat ujutro 3.9., razbježale se po sobama i odmah zaspale, da bi nakon nekoliko sati sna bilo vrijeme za ustajanje i za rad. Svi su nam bili nepoznati, dok na red nisu došle igre za upoznavanje. Teško je bilo upamtiti sva imena i spojiti ih sa likovima, ali kroz daljnju saradnju u zadacima i igrama, sve je postajalo jasnije, počele smo se sve više družiti sa ljudima iz drugih država.

Razmjeni je prisustvovalo 42 osobe iz osam zemalja Europe: Grčka, Poljska, Češka, Crna Gora, Hrvatska (kao domaćin), Bugarska, Turska i naša zemlja.

Prvog dana zadatak nam je bio da u centru Zadra pronađemo znamenitosti i upoznamo se sa gradom. Šetnja do centra bila je jako zanimljiva, komunicirali smo sa ljudima iz drugih država, a sve je trajalo nekih sat vremena, pa još sat dok smo obišli 5 lokacija koje su nam bile zadane. Google maps nam je bio veliki pomoćnik, jer je većini nas ovo bio prvi susret sa Zadrom. Uspješno smo obavili zadatak i umorni se vratili u hostel, gdje nas je dočekao izvrstan ručak.

Svaki dan smo imali sve zahtjevnije zadatke, ali zbog izvrsne grupe, sa kojom smo surađivali, ništa nije bilo teško. Jedan od zanimljivijih zadataka bio je da sakupimo određenu sumu novca (cca 16 HRK po osobi). Moja grupa je počela sa „prodavanjem“ zagrljaja, gdje ispočetka nismo ostvarili uspjeh, ali nas je uskoro “krenulo” sa novom idejom.

Sljedeći dan većina grupe otišla je na jednodnevnu ekskurziju na Kornate. Predstavnici Turske i mi nismo otišli, ali smo jako dobro ispunili svoje slobodno vrijeme. Taj dan smo planirali naše internacionalno veče, pripremali smo materijal i sve što nam je potrebno. Smislili smo program i došlo je vrijeme za prezentaciju. Predstavljanje naše države bilo je više nego zadovoljavajuće. Sve učesnike oduševio je naš „homemade“ sok od zohve/bazge. Da smo ponijeli cijelo bure soka, vjerovatno bi se sve popilo velikom brzinom.

Dani su nam bili maksimalno ispunjeni raznim aktivnostima. Jedna od njih bio je i još jedan u nizu odlazaka u centar grada, ali sa drugačijom namjerom. Posjetili smo neke ustanove u gradu, vladine i nevladine, a zatim smo se podijelili u grupe, sa zadacima da jedni drugima prezentujemo organizacije koje smo posjetili.

Razmjena u Zadru mi je bila od velikog značaja, upoznala sam nove, različite kulture, započela nova prijateljstva… Predstavili smo našu državu i Centar za edukaciju mladih u najboljem svjetlu. Svi su imali mnogo pitanja o našoj organizaciji, o tome šta promovišemo, kojim tipom volontiranja se bavimo i naravno, bili su zainteresirani za historiju Bosne i Hercegovine.

Ovom prilikom bih da se zahvalim CEM-u na ukazanoj prilici za ovo putovanje, jer ne pruža se često
ovako velika prilika za sticanje novog znanja, iskustva i ekspedicije. CEM je zaista pravo mjesto za one
koji žele da upotpune svoje vrijeme i urade nešto korisno za svoje društvo i okolinu. Nagrada za to
nije novac, nego nešto mnogo više od njega.

Ovom prilikom pozivam Vas sve da se priključite CEM-u, ako već niste i otkrijete kakve sve prednosti ćete time dobiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *