• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
JAVNO ZAGOVARANJE

77% SREDNJOŠKOLACA SMATRA DA JE KONZUMIRANJE ALKOHOLA JEDAN OD GLAVNIH UZROKA NASILJA U PORODICI

Nastavljajući svoje redovne aktivnosti  borbe protiv nasilja nad ženama, Centar za edukaciju mladih  je i ove godine organizovao izvođenje predstave „Skrivene sjene“ u srednjim školama na području SBK/KSB.

Ovom prilikom smo sproveli i istraživanje na uzorku od dvije stotine učenika/ca  sa područja SBK/KSB  kantona s ciljem utvrđivanja njihove svjesnosti o problemu nasilja nad ženama i njegovim uzrocima.

Istraživanje je pokazalo da 77% ispitanika smatra konzumiranje alkohola jednim od glavnih uzroka nasilja u porodici. Kao najbolji način eliminisanja ovog uzroka 30% njih navodi zabranu prodaje alkoholnih pića poslije 22 sata, edukaciju o štetnosti alkohola, te povećanje akciza na alkoholna pića.

Posebno je zabrinjavajući podatak  da je 38% ispitanika, uzrasta između 14  i 17 godina, konzumiralo alkohol. Najviše njih je alkohol probalo sa 14 godina dok je donja granica prve konzumacije alkohola među ispitanicima 8 godina.

37% ispitanika kaže da je najbolje rješenje problema nasilja u porodici pooštravanje zakonskih odredbi, dok se kao vrlo česti odgovori pojavljuju: edukacija građana, rad na podizanju svijesti javnosti  i otvaranje SOS telefonske linije za žrtve nasilja na području SBK/KSB.

Predstava “Skrivene sjene” je odigrana za učenike/ce prvih i drugih razreda srednjih škola u Bugojnu, Jajcu, Novom Travniku, Busovači i Travniku. Za ovu priliku predstava je prilagođena srednjoškolcima, sa ciljem podizanja svijesti o problemu nasilja u porodici, te je akcenat bio na njenom interaktivnom dijelu, odnosno razgovoru glumaca i publike o temama vezanim za nasilje. Predstavu je pogledalo više od 200 srednjoškolaca, uzrasta između 14 i 17 godina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *