• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
Edukacija

DR. RANKO RAJOVIĆ ODUŠEVIO TRAVNIČANE

Dr. Ranko Rajović, ugledni stručnjak iz oblasti odgoja i obrazovanja djece, sinoć je gostovao u Travniku.

Dr. Rajović je, u prepunoj sali travničkog Centra za kulturu, održao jednoiposatno predavanje o odgoju i razvoju djeteta, naglasivši da igra treba biti njegovo glavno zanimanje, kao i da cjelokupno učenje treba biti zasnovano na igri. Prisutnima je, kroz praktične primjere, pokazao greške koje roditelji prave tokom odrastanja i odgoja djece. Predavanje je bilo popraćeno i vježbama, u kojima su učestvovali svi prisutni, a kroz koje su vidjeli da je učenje kroz igru najefikasnije za djecu. Preporučio je roditeljima da ne pokušavaju „zaštititi“ svoju djecu od uticaja iz okruženja, jer je upravo to od velike važnosti za razvoj dječije inteligencije.

Istog dana, dr. Rajović je održao i praktične radionice u Osnovnoj školi „Travnik“, za 50 prosvjetnih radnika iz SBK, na temu NTC sistem učenja, čiji je idejni tvorac. Radi se o novom pristupu učenju u kojem dominira misaona aktivnost djeteta i njegov uspješan razvoj. NTC sistem učenja se uspješno primjenjuje u 15 evropskih država, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Gostovanje dr. Ranka Rajovića u Travniku organizovao je Centar za edukaciju mladih,  u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK/KSB, a uz podršku Helen Doron English Travnik, Centra  za mentalno zdravlje Travnik, Centra za socijalni rad Travnik , Policijske uprave Travnik, Centra za kulturu Travnik  i Osnovne škole “Travnik”.

Fotogaleriju možete pogledati na linku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *