• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
Omladinski rad

VOLONTERI/KE CEM-A OBILJEŽILI/E SVJETSKI DAN BORBE PROTIV ALKOHOLIZMA

Povodom 01. aprila/travnja, Svjetskog dana borbe protiv alkoholizma, Centar za edukaciju mladih (CEM) Travnik, upriličio je uličnu akciju “Healthy Mobile Bar” (Zdravi mobilni bar), na platou kod TC “Konzum” u centru Travnika.

Akcija se sastojala iz podjele voćnih sokova i koktela prolaznicima i balona mališanima, uz letke sa kojih su Travničani/ke mogli/e pročitati poražavajuće statističke podatke o alkoholizmu kao ovisnosti koja pogađa sve mlađe članove društva. “Healthy Mobile Bar” su, kao i dosad, realizovali/e volonteri/ke CEM-a, koji/e su svima, prvenstveno mladima, tj. svojim vršnjacima i vršnjakinjama, na ovaj način pokazali/e da se itekako dobro mogu zabavljati uz muziku i voćni sok, a ne alkoholna pića, koja danas, nažalost predstavljaju sinonim dobre zabave.

Alkoholizam, prema istraživanjima CEM-a, kao bolest ovisnosti danas pogađa sve mlađe skupine društva, čak i učenike/ce osnovnih škola. Glavni uzroci su laka dostupnost i niska cijena alkoholnih pića, kao i njihova nekontrolisana promocija. CEM-ova akcija “Tajni kupac”, sprovedena u nekoliko navrata prošle godine, pokazala je da maloljetnici/e mogu bez problema kupiti alkoholna pića u trgovačkim centrima u Travniku, iako Zakon o unutrašnjoj trgovini FBiH trgovcima izričito zabranjuje prodaju alkohola osobama mlađim od osamnaest godina. Mladi ljudi su svakodnevno, putem velikog broja medija, “bombardovani” reklamama koje prikazuju alkohol kao sastavni dio druženja i zabave, sportskih aktivnosti i sl., dok se njegovo pogubno djelovanje na čovjeka sakriva i uopće ne spominje.

Zbog svih ovih razloga, CEM već niz godina aktivno djeluje na alarmiranju društva o štetnosti alkohola, posebno po mlade ljude, sprovođenju brojnih istraživanja koja pokazuju da naše društvo ne čini gotovo ništa kako bi preveniralo ili bar smanjilo razmjere alkoholizma, te kontinuirano kreira i sprovodi programe i aktivnosti koje mladima pokazuju koliko ozbiljne posljedice izaziva konzumacija alkohola i koliko ih je teško sanirati, kada alkoholizam uzme maha.

Jedna od takvih aktivnosti je i Zdravi mobilni bar, koji ustvari predstavlja kafić na otvorenom. Prolaznici tu mogu svratiti, popiti voćni sok i dobiti podatke o alkoholizmu, kroz koje im CEM-ovi/e volonteri/ke skreću pažnju na ozbiljnost i prisustvo alkoholizma u našem društvu. On imitira stvarne ugostiteljske objekte, sa razlikom što u njemu niko ne može popiti alkoholno piće.

Ovog 01. aprila/travnja volonteri/ke CEM-a su, u pozitivnoj i opuštenoj atmosferi, građanima/kama Travnika pokazali/e da postoje načini za borbu protiv alkoholizma, te da će ona biti uspješna ako joj se pridruži cjelokupno društvo, a sve počinje od pojedinaca, što su oni/e vlastitim primjerom i pokazali/e.  Prolaznici/e su oduševljeno pozdravili/e ovu akciju, uz preporuku CEM-ovcima da se nastave zabavljati i družiti, te na taj način odupirati svim porocima koji se oko njih nalaze, a time i drugima biti uzor i pozitivan primjer.

Fotogaleriju možete pogledati na linku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *