Tokom svog rada sa različitim ciljnim grupama, prepoznali smo da našem okruženju nedostaje težnja za očuvanjem tradicije i izgradnjom novih kulturoloških elemenata, posebno među mladima, što smo odlučili promijeniti pokrenuvši projekat „Ujedinjeni u različitosti“. Naša ideja vodilja u ovom projektu je promocija suživota, zajedništva, ljepote življenja, običaja, kulture, te aktivizma i građanske odgovornosti kroz kulturno-historijsko naslijeđe gradova Srednje Bosne.

Naš interkulturalni karavan posjetio je 11 općina SBK, gdje smo educirali 140 mladih o kulturno-historijskom naslijeđu, te ih motivisali da iskoriste svoje znanje i struku za izgradnju bolje budućnosti i očuvanje kulturno-historijskog bogatstva. Uticali smo i na njihovu svijest o važnosti očuvanja naslijeđa, te ih inspirisali da pripreme kreativnu prezentaciju kulturno-historijskog naslijeđa svojih gradova (suveniri, teatar, gastronomija) i o tome educiraju svoje vršnjake iz cijelog SBK na Sajmu općina SBK koji ćemo organizovati na travničkoj tvrđavi Stari grad.

Stvorili smo i tim novih aktivista u svim općinama koje učestvuju u projektu, a koji će biti nosioci promjene u svojim zajednicama i nastaviti inicirati procese, ne samo iz oblasti kulturno-historijskog naslijeđa, nego općenito građanskog aktivizma i unapređenja zajednice.

Projekat „Ujedinjeni u različitosti“ finansiran je grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

A kakva je atmosfera vladala na druženjima sa učenicima srednjih škola iz SBK, pogledajte u fotogaleriji.