U septembru 2016. godine organizovali smo prvu noćnu utrku u Travniku, a ujedno i prvu u BiH, jedinstvenu po tome što ne želi partnerstva sa alkohol ili duhanskom industrijom, jer promoviše zdrave stilove života i sama po sebi je alternativa nezdravom ponašanju koje se ogleda u konzumiranju alkohola, duhana i drugih štetnih materija.

Travnik noćna utrka je u bosanskohercegovačkoj trkačkoj zajednici postala nezaobilazan događaj, koji su profesionalni trkači, ali i rekreativci uvrstili u svoj kalendar utrka. Već prve godine dobila je status “najveće male utrke u BiH”, koju profesionalni trkači stavljaju u rang velikih utrka, zahvaljujući kvalitetu i visokom nivou organizacije. To je glavni razlog zbog kojeg utrka privlači domaće, ali i međunarodne elitne trkače iz cijele Europe.

Trkači kažu da trčati petokilometarsku utrku nije zahtjevno, ali trčati jednim od najljepših gradova, muzejom pod otvorenim nebom, kojem noć daje posebnu draž, iskustvo je koje ne žele propustiti, a kada tome dodate vrhunsku organizaciju, Travnik noćna utrka je događaj na kojem moraju učestvovati.

„Travnik treba da bude ponosan. Mnogi od nas na podiju su učestvovali na trkama europskog i svjetskog kalibra, a ovu trku svrstavam u jednu od tih i u top pet trka koje sam trčao.“ 

Nemanja Cerovac, atletski reprezentativac Srbije

Utrka je jedinstvena i po tome što njena petokilometarska trasa prolazi kroz samo jezgro Travnika, muzeja pod otvorenim nebom, pored njegovih najznačajnijih kulturno-historijskih spomenika, a poseban ambijentalni pečat daje joj i to što se odvija u večernjim satima.

Utrku organizujemo kao cjelodnevni događaj, koji okuplja cijele porodice sa djecom, jer je njen sastavni dio i utrka za djecu uzrasta od 4 do 11 godina, koja se takmiče u četiri uzrasne kategorije.

Travnik noćna utrka zasigurno je najveći događaj u Travniku, a pored Centra za edukaciju mladih kao organizatora i idejnog tvorca utrke, u organizaciji aktivnosti učestvuje i niz javnih ustanova i institucija, kao i veliki broj volontera, što nam je jedan od najboljih pokazatelja koliko je značaj ovog događaja za Travnik.