VOLONTERSKA GRUPA

Kada mladima ponudite zdravo i sigurno okruženje, u kojem se svi osjećaju vrednovano i prihvaćeno, omogućite im pristup programima koji su zasnovani na njihovim stvarnim potrebama i osnažuju ih u pravcu dostizanja njihovog punog potencijala, dobijete generaciju savjesnih, odgovornih i aktivnih građana, spremnih dati svoj doprinos izgradnji zajednice.

Upravo takve mlade ljude imamo u našoj organizaciji, mlade koji su osnaženi i sposobni prepoznati potrebe različitih ciljnih grupa u svojoj lokalnoj zajednici i kreirati programe koji odgovaraju njihovim potrebama. Zahvaljujući tome, u njihovim zajednicama prepoznati su kao mladi uzori koji iniciraju pozitivne promjene, promovišu istinske vrijednosti i zdrave stilove života, kako među svojim vršnjacima, tako i ostalim članovima zajednice.

Kroz svoj rad, dajemo im mogućnost pristupa kvalitetnim programima i sadržajima, adekvatnu podršku educiranih omladinskih radnika, kao i prostor u kojem će moći iskazati svoj puni potencijal. Svake godine iz naših prostorija izlaze generacije uspješnih mladih ljudi, spremnih za samostalni život kao ravnopravni građani našeg društva, velikim dijelom zahvaljujući našem radu s njima.

Naši mladi aktivisti sastaju se u svojoj Drugoj kući dva puta sedmično, učestvuju u programima omladinskog rada, planiraju aktivnosti u zajednici, razvijaju vlastita znanja i vještine, vrijednosti i iskustva, te aktivno učestvuju u kreiranju društva u kojem će biti priznati i vrednovani.

Ako i ti želiš postati dio naše druge porodice, možeš nam se pridružiti na sastancima:

  • Učenici završnih razreda osnovne škole sastaju se ponedjeljkom i srijedom od 11 do 13 sati (druga školska smjena) i od 14 do 16 sati (prva školska smjena)
  • Učenici srednje škole sastaju se utorkom i četvrtkom od 11 do 13 sati (druga školska smjena) i od 14 do 16 sati (prva školska smjena).

SKUPŠTINA VOLONTERA

Volotiranje u našoj organizaciji dobilo je novu dimenziju osnivanjem Skupštine volontera, koja je preuzela odgovornost za organizovanje i implementaciju njihovih aktivnosti. Zadatak Skupštine je odlučivanje o izboru volontera u Volonterski odbor, odbor CEM Omladinskog fonda, te odbor Travel for Knowledge, kao stalne odbore, zatim imenovanje odbora za pojedinačne aktivnosti, kao što je Travnik noćna utrka, Zdravi mobilni bar i sl, te praćenje njihovog rada, razmatranje i usvajanje njihovih izvještaja.

Ovo je još jedna od praktičnih aktivnosti omladinskog rada, kroz koju mlade učimo odgovornosti, timskom radu, aktivnom učešću, ali i vrijednostima volontiranja za razvoj zajednice.

VOLONTERSKI ODBOR

Petočlani Volonterski odbor zadužen je za planiranje i vođenje realizacije konkretnih aktivnosti volontera u zajednici. Njihov zadatak je da se, uz podršku omladinskih radnika, pobrinu da sve volonterske akcije proteknu bez poteškoća, da svi učesnici, kojih je uvijek mnogo, znaju raspored aktivnosti i svoja zaduženja, te da im budu direktna podrška u njihovom ispunjavanju.

Volonterski odbor se brine i o promociji i afirmisanju volonterizma u zajednici, te motivisanju mladih da se priključe CEM-ovoj volonterskoj grupi i postanu dio jedne velike porodice.