VIDEOKONKURS THINK OUTSIDE THE BOTTLE

 

 

U ovom ciklusu CEM Omladinskog fonda mladima smo ponudili jednu sasvim novu dimenziju aktivizma u zajednici.  Kroz videokonkurs „Think Outside the Bottle“ motivisali smo ih da se osvrnu oko sebe i kritički promatraju reklame alkohola koje ih okružuju, analiziraju ih i kažu nam koliko one utiču na njihov život i ponašanje.

Na videokonkursu učestvovali su mladi iz cijele BiH, a svojim videozapisima, koje je pogledalo više od 10.000 ljudi, inicirali su promjenu društvene percepcije alkohola u BiH, u smjeru njegovog shvatanja kao socijalnog problema. Tri videozapisa koja su najbolje prikazala problem nekontrolisane promocije alkohola u zajednicama i nesvjesnost ljudi o njegovoj ozbiljnosti, nagradili smo novčanim nagradama.

Ovakvim pristupom kroz CEM Omladinski fond pokrećemo neformalne grupe mladih da razmišljaju i ukazuju na neetično poslovanje alkohol industrije koja targetira djecu i mlade kao posebnu ciljnu grupu, te utičemo na njihovu svijest o važnosti prevencije konzumiranja alkohola.

ŠTA RADIMO

CEM Omladinski fond je program koji prepoznaje potencijal mladih za kreiranje i realizaciju kreativnih i zanimljivih ideja, te im osigurava resurse za tu namjenu. Osmišljen je za podsticanje mladih na kreativnost i aktivizam, motivišući ih da utiču na pozitivne promjene u zajednici.

U okviru programa, svake godine pozivamo mlade ljude da u svojim zajednicama pronađu stvari koje bi željeli unaprijediti, osmisle kako će to predstaviti javnosti, te na kreativan način animiraju ljude iz svog okruženja da zajednički realizuju zamišljene aktivnosti.

Vođenje cjelokupnog programa također smo prepustili mladima, naravno uz našu podršku. U odboru CEM Omladinskog fonda vrijedno radi pet mladih ljudi, koji planiraju sve aktivnosti u okviru svakog ciklusa programa. Prije relizacije aktivnosti programa, za članove odbora organizujemo treninge jačanja kapaciteta u oblasti projekt menadžmenta, kritičkog promišljanja, fundraisinga, organizacije, komunikacije i javnog nastupa, stvarajući tim mladih koji, uz našu podršku, uspješno motiviše svoje vršnjake iz cijele BiH da iniciraju pozitivne promjene.

PODRŽANI PROJEKTI

PROJEKAT O ZDRAVIM STILOVIMA ŽIVOTA U MSŠ “TRAVNIK”

Ovih dana neformalna grupa mladih, učenika MSŠ “Travnik”, organizovala je niz različitih aktivnosti u okviru svog projekta “Zdravi stilovi života”, koji smo podržali kroz naš program “CEM Omladinski fond”.

OMLADINSKI PROJEKTI U TRAVNIKU I TURBETU

Tokom proteklog vikenda u Travniku i Turbetu realizovani su projekti koje je Centar za edukaciju mladih finansirao kroz program „Travnički fond za mlade“.

POTPISANI UGOVORI O FINANSIRANJU PROJEKATA

Danas su, u sklopu programa CEM Omladinski fond, koji sprovodi Centar za edukaciju mladih, potpisani ugovori o finansiranju omladinskih projekata, koji su zadovoljili kriterije objavljenog poziva.