Fokus našeg rada je pravo djece i mladih na odrastanje u zdravom i sigurnom okruženju, bez alkohola, droga, duhanskih prerađevina i nasilja. Vođeni time, kontinuirano ukazujemo na problem izloženosti djece i mladih alkoholu, kroz njegovu laku dostupnost, niske cijene i nekontrolisanu promociju, te nizom aktivnosti podižemo svijest javnosti, ali i donosilaca odluka o ozbiljnosti ovog društvenog problema.

Aktivno se zalažemo za donošenje alkohol politika na svim nivoima i u svim sferama društva. Naše napore u ovom segmentu prepoznalo je Ministarstvo turizma i okoliša Federacije BiH, usvojivši našu inicijativu za izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti za povećavanje kazni fizičkim licima koja prodaju alkoholna pića maloljetnicima. Također, na nivou Srednjobosanskog kantona uvezali smo relevantne institucije i ustanove, nadležne za smanjenje dostupnosti alkohola djeci i mladima, koje danas zajedno sa nama djeluju u tom pravcu.

Image
INICIJATIVA ZA IZMJENU ZAKONA O UGOSTITELJSKOJ DJELATNOSTI

Kampanja 18+

Cilj Kampanje 18+ je nadzor nad poštivanjem odredbi Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH i Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti FBiH koje izričito zabranjuju prodaju alkoholnih pića maloljetnicima. Realizujemo je u saradnji sa Inspektoratom Ministarstva privrede SBK i Ministarstvom unutrašnjih poslova SBK od 2013. godine.

Akcija 18+

Ovaj dio kampanje obuhvata aktivnosti upozoravanja trgovačkih i ugostiteljskih objekata na obavezu poštivanja zakona koji zabranjuju prodaju alkoholnih pića maloljetnicima, na način da ih posjećujemo zajedno sa predstavnicima Inspektorata i MUP-a, informišemo o zakonima i kaznenim odredbama, te uručimo promotivni materijal sa upozorenjem o zabrani prodaje alkohola maloljetnicima, koji mogu istaknuti unutar svojih objekata.

Nakon akcije upozoravanja, službenici Inspektorata Ministarstva privrede SBK vrše pojačan inspekcijski nadzor nad trgovačkim i ugostiteljskim objektima u Travniku, te preduzimaju odgovarajuće mjere u slučaju kršenja navedenih zakona.

Tajni kupac

Uz saradnju sa kantonalnim organima vlasti i mi vršimo provjeru poštivanja zakonskih odredbi u trgovačkim i ugostiteljskim objektima. Naši maloljetni volonteri odlaze u trgovačke i ugostiteljske objekte u Travniku i pokušavaju kupiti alkoholna pića, što im još uvijek polazi za rukom.

Drugim riječima, trgovci koji su u direktnom kontaktu sa kupcima i snose najveću odgovornost za prodaju alkoholnih pića maloljetnicima, uglavnom to ne vide tako i prodaju alkohol bez obaveznog pitanja za starosnu dob, dok trgovački objekti istovremeno imaju nedosljednu politiku koja se tiče prodaje alkohola maloljetnicima.

Kampanja 18+ je primjer uspješne saradnje organa vlasti i nevladinog sektora, koji zajednički djeluju u pravcu rješavanja ovog društvenog problema, što je i jedini ispravan pristup koji donosi konkretne rezultate.

Zdravi mobilni bar

Kao alternativu zabavi uz alkoholna pića, mladima nudimo “Zdravi mobilni bar”, bar na otvorenom koji na kreativan način “kopira” prave barove i svojim gostima nudi potpuni ugođaj kafića, sa jednom velikom razlikom – nema alkoholnih pića.

Posjetitelji se mogu odlučiti za nekoliko vrsta svježe cijeđenih voćnih sokova i frapea koji su istaknuti na meniju, a čija cijena nije izražena u novcu, već u kreativnim aktivnostima koje gost treba da ispuni.

Za dobru atmosferu zadužen je DJ, a svi koji se žele odmoriti, zabaviti i zaplesati bez alkohola, mogu nam se pridružiti. “Zdravi mobilni bar” dosad je bio u Travniku, Turbetu, Zenici, Sarajevu i na Vlašiću, a posjetitelji su uvijek oduševljeni ovim vidom promocije zdravog i sigurnog okruženja za mlade, kao i zdravim sokom za koji nije potreban novac.

Mreža „Stil života bez alkohola“

Naši napori na kreiranju zdravog i sigurnog okruženja za djecu i mlade, obuhvataju i umrežavanje sa drugim organizacijama koje djeluju u istom pravcu, razmjenu iskustava i zajedničke aktivnosti.

2012. godine osnovali smo neformalnu mrežu društveno odgovornih nevladinih organizacija iz cijele BiH, pod nazivom Mreža „Stil života bez alkohola“, s ciljem promovisanja stila života bez alkohola među djecom i mladima kroz sve aktivnosti organizacija, te uspostavljanje alcohol-free prostora za djecu i mlade širom BiH, zatim istraživanja društvenih tokova u vezi s alkoholom (konzumiranje, prodaja, zakonska regulativa), kao i organizovanje akcija u zajednici radi prevencije konzumiranja alkohola među djecom i mladima.

Mreža „Stil života bez alkohola“ danas broji 31 organizaciju članicu iz cijele BiH.