• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
Vijesti
Nove perspektive: Mladi poduzetnici iz BiH i Srbije učili od uspješnih biznisa u Srbiji

Nove perspektive: Mladi poduzetnici iz BiH i Srbije učili od uspješnih biznisa u Srbiji

Nakon uspješne studijske posjete mladih poduzetnika iz BiH (Tuzlanskog kantona) i Srbije (Sremskog distrikta) uspješnim biznisima u BiH, došao je red na još jednu edukativnu avanturu – studijsku posjetu Srbiji. Centar za edukaciju mladih (CEM) s ponosom sudjeluje u ovom projektu koji pruža mladima iznimne prilike za rast i razvoj kroz aktivnosti usmjerene prema omladinskom poduzetništvu i prekograničnoj saradnji.

U partnerstvu sa Fondacijom tuzlanske zajednice, CEM je realizirao još jednu uspješnu aktivnost prekograničnog projekta “Sve na jednom mjestu za podršku omladinskom poduzetništvu i prekograničnoj saradnji”. Studijska posjeta je trajala od 24. do 26. aprila 2024. godine, te se odvijala na području Sremske Mitrovice.

Studijska posjeta u Srbiju omogućila je mladima iz Tuzlanskog kantona i Sremskog distrikta da se umreže s poduzetnicima, poslodavcima i institucijama, pružajući im detaljne uvide u izazove i mogućnosti poduzetništva.

U Centru za edukaciju mladih vjerujemo da su ovakve inicijative ključne za budućnost mladih poduzetnika. Ponosni smo što smo dio ovog projekta koji iz aktivnosti u aktivnost pruža mladima prilike značajne za njihov rast i razvoj, te smo motivisani nastaviti podržavati mlade generacije na njihovom poduzetničkom putu“, istaknula je projektna koordinatorica Stela Dukić.

Ključni dio ovog iskustva bio je NEET UP panel “Preduzetništvo: Put ka uspehu”, gdje su mladi imali priliku čuti priče uspješnih poduzetnika iz Sremske Mitrovice, kao i predstavnice Kancelarije za mlade Sremska Mitrovica i Nacionalne službe za zapošljavanje, filijala Sremska Mitrovica.

Kroz interaktivnu sesiju, mladi su imali priliku saznati više o podršci koju mladima pružaju institucije u Srbiji, značaju programa Garancija za mlade koji se trenutno pilotira u Sremskoj Mitrovici, kao i izazovima i prednostima koje donosi sam proces poduzetništva, direktno iz iskustava uspješnih poduzetnika.

U okviru Studijske posjete, mladi su također imali priliku da posjete brojne poslovne i povijesne lokacije, kao i kulturne institucije, kao što su Carska palata, Turistička zajednica, porodični biznis “Salaši Isailović”, firmu “Kuća kafe KFTRJ”, Hipodrom i Konjički klub “Srem”, te Specijalni rezervat prirode Zasavica.

„Sve na jednom mjestu za podršku omladinskom poduzetništvu i prekograničnoj saradnji“ provodi Centar za omladinski rad (Srbija) u partnerstvu sa Centrom za edukaciju mladih (Bosna i Hercegovina), Udruženjem mladih – UM Sremska Mitrovica (Srbija) i Fondacijom Tuzlanske Zajednice (Bosna i Hercegovina), a finansiran je od strane Evropske Unije kroz program prekogranične saradnje Srbija – Bosna Hercegovina 2014-2020, u okviru Instrumenta pristupne pomoći (IPA II).

Glavni cilj projekta je jačanje zapošljivosti i socijalne inkluzije mladih iz ranjivih grupa u prekograničnom području Srbija – Bosna i Hercegovina, kroz povećanje njihovog zapošljavanja i poduzetničkih kompetencija kroz pilotiranje inovativne usluge zapošljavanja mladih „Sve na jednom mjestu“.