• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
Vijesti
Volontiranje kao ključni element razvoja karijere: CEM na radionici na Sveučilištu “Vitez”

Volontiranje kao ključni element razvoja karijere: CEM na radionici na Sveučilištu “Vitez”

Danas je na Sveučilištu “Vitez” u Travniku održana inspirativna radionica pod nazivom “Prijave za posao i intervjui: što poslodavci očekuju od kandidata? Zanimanja budućnosti.” Radionica je okupila brojne mlade koji su imali priliku čuti iskustva i savjete stručnjaka poput Nedima Pripoljca, program manager Centra za edukaciju mladih Travnik, Ivane Frančić Šarlija, voditeljice financija u Best d.o.o., te Abdulaha Fajkića, vlasnika škole “Mali programer”.

Radionica je bila posebno osmišljena za srednjoškolce i studente koji ulaze na tržište rada te ih je potaknula na razmišljanje o ključnim pitanjima vezanim uz pronalazak posla i uspješan intervju s poslodavcem.

Jedan od ključnih naglasaka radionice bila je važnost stjecanja radnog iskustva, bilo kroz plaćene poslove ili volontiranje. Nedim Pripoljac je naglasio: “Mlade treba potaknuti da što prije počnu stvarati radne navike i da samoinicijativno sebi pronađu neko zaposlenje koje će im osigurati novac, iako taj novac ne mora biti prioritet.” Pripoljac je istaknuo da volonterski rad u nevladinim organizacijama predstavlja izvrstan način za stjecanje iskustva i razvoj vještina, omogućujući upoznavanje s različitim društvenim kontekstima i destinacijama putem edukativnih putovanja. Osim toga, učešće u takvim aktivnostima pruža priliku za lični razvoj, izgradnju samopouzdanja te širenje svijesti o važnim društvenim pitanjima. “Iskustvo koje mi imamo kao nevladina organizacija, nam kaže da mladi koji su otputovali na primjer u Norvešku, Island, na edukaciju kroz neke od naših programa, vratili su se kao potpuno novi ljudi.” 

Poslodavci su također istaknuli važnost volje za radom kod kandidata te su naglasili da iskustvo i obrazovanje dolaze kao dodatak. Gospođa Ivana Frančić Šarlija je podijelila iskustvo iz svog poduzeća, naglašavajući važnost redovitog i predanog pristupa radu te potrebu za kontinuiranim usavršavanjem.

Ova radionica samo je jedna u nizu aktivnosti koje Sveučilište “Vitez” provodi kako bi obrazovalo mlade i pripremilo ih za izazove suvremenog tržišta rada. Nastavljajući s ovakvim inicijativama, Sveučilište doprinosi razvoju mladih i pomaže im u postizanju uspjeha u budućim profesionalnim poduhvatima.

Rado se odazivamo na inicijative usmjerene prema mladima te se srdačno zahvaljujemo Sveučilištu ‘Vitez’ na pozivu.