• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
Edukacija
Unapređenje prevencije ovisnosti: CEM na EUPC treningu

Unapređenje prevencije ovisnosti: CEM na EUPC treningu

Centar za edukaciju mladih nastavlja svoju predanu misiju usavršavanja osoblja kroz učešće u važnim inicijativama. Amela Mrakić, naša managerica omladinskog rada pridružila se dvodnevnom treningu o Europskom prevencijskom kurikulumu (EUPC) organiziranom od strane Udruženja za prevenciju ovisnosti NARKO-NE u Livnu.

Ovaj trening je usmjeren na službenice i službenike u javnoj upravi odgovorne za kreiranje i koordinaciju preventivnih programa, te na stručnjake koji se bave pitanjem prevencije ovisnosti u praksi. Europski prevencijski kurikulum (EUPC) pružio je učesnicima najbolje globalne dokaze prilagođene za europsku regiju, omogućujući im da usvoje ključna znanja i alate za efikasnu primjenu modernih pristupa prevencije.

Sveobuhvatna prevencija ovisnosti: Fokus na školama, porodicama, mladima i radnim mjestima

Kroz trening, sudionici su se upoznali s pristupima utemeljenim na dokazima i osnovnim standardima za promociju naučno utemeljene prakse. Posebna pažnja posvećena je ključnim područjima sveobuhvatne prevencije, uključujući škole, porodice, mlade, slobodno vrijeme, lokalne zajednice i radna mjesta. Cilj je bio osigurati da sudionici steknu uvide u učinkovite intervencije i strategije zaštite mladih od ovisnosti.

Ovaj trening predstavlja važan korak u unapređenju kvalitete i standardizacije prevencije u Bosni i Hercegovini što predstavlja viziju Udruženja NARKO-NE. Zajednička vizija Centra za edukaciju mladih i NARKO-NE je usmjerena na investiranje resursa u efikasne i učinkovite programe s ciljem zaštite mladih i jačanja društvene kohezije.

Učešće na ovom i sličnim treninzima je važno kako za našu organizaciju, tako i za zajednicu, jer nam pruža priliku da steknemo nova znanja, unaprijedimo vještine i doprinesemo kvaliteti naših programa zaštite mladih i prevencije ovisnosti, što rezultira boljim iskustvom i rezultatima za sve nas.