• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
Vijesti
Nulta% tolerancija na Festivalu zdravlja u Travniku

Nulta% tolerancija na Festivalu zdravlja u Travniku

Danas je u Travniku održan događaj koji je privukao pažnju brojnih građana – Festival zdravlja povodom Svjetskog dana zdravlja, organiziran od strane Zavoda za javno zdravstvo SBK/KSB. Centar za edukaciju mladih se priključio Festivalu kao organizacija koja 26 godina promoviše zdravlje i zdrave stilove života.

Na Festivalu zdravlja smo još jednom ukazali na veliki problem koji utječe na zdravlje našeg društva – a osobito na zdravlje djece i mladih. Predstavili smo i našu akciju Tajni kupac i pozvali građane na Nultu% toleranciju prema štetnom utjecaju alkohola – što je ključno za budućnost naše djece.

Imamo potrebu opet naglasiti kako je veoma važno da se u borbu protiv nekotrolisane proizvodnje, prodaje i dostupnosti alkohola uključi cjelokupna zajednica, da se svjesno radi na kontroli prisutnosti alkohola u životima djece i mladih kao pojave koja svake godine uzima danak nad mladim ljudima, porodicama i društvu u cjelini. Naši volonteri su podsjetili prisutne da svako od nas ima kolektivnu odgovornost prema djeci i mladima da

– podsjeti trgovce na zakone koji  zabranjuju prodaju alkoholnih pića maloljetnicima

– ne dopusti maloljetnicima da konzumiraju alkohol u njihovom prisustvu

– ne dopusti odraslim osobama da kupuju alkohol maloljetnicima u njihovom prisustvu

– da razgovaraju sa maloljetnicima o štetnosti alkohola i posljedicama koje mogu uslijediti.

Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB je okupio impresivan broj partnera na Festivalu zdravlja, a pored Centra za edukaciju mladih, učešće su uzeli i Općina Travnik, JU Bolnica Travnik, Bolnica fra Mato Nikolić, Bolnica za plućne bolesti i tuberkulozu, Dom zdravlja Travnik, Centar za mentalno zdravlje Travnik, Pharmamed, Crveni križ općine Travnik, Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika. Na festivalu su bili prisutni i učenici Katoličkog školskog centra Travnik i Medicinske škole Travnik koji su predstavili svoje aktivnosti u oblasti zdravlja.

Zdravo i sigurno okruženje temelj je zdravog odrastanja!

U cilju kreiranja zdravog i sigurnog okruženja za djecu i mlade, Nulta% tolerancija:

– nekontrolisanoj proizvodnji alkohola u BiH
– nekontrolisanoj promociji alkohola u BiH
– dostupnosti alkohola maloljetnicima u BiH
– niskim akcizama na alkohol u BiH!