• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
Edukacija
ODRŽANO DRUGO IZDANJE SAJMA IT REBOOT

ODRŽANO DRUGO IZDANJE SAJMA IT REBOOT

Centar za edukaciju mladih, Općina Travnik i BeeZone biznis inkubator uspješno su realizovali i drugo izdanje sajma informacionih tehnologija u Travniku, IT Reboot, uz podršku BH Telecoma i Ministarstva privrede SBK.

Kako mu i samo ime govori, IT Reboot vol. 2 bio je unaprijeđen dodatnim sadržajima, a u tri dana je posjetiteljima ponudio panele i predavanja eminentih IT i ekonomskih stručnjaka, expo zonu i job fair, gaming zonu, STEM aktivnosti za djecu te IT Reboot Challenge i, slobodno možemo reći, učinio Travnik IT centrom BiH.

Prvi dan IT.reboot-a bio je posvećen makroekonomskim prilikama za razvoj IT industrije u BiH i svijetu, digitalnim nomadima, freelancingu i kriptovalutama. O ovim temama na panelima i predavanjima govorili su Jan de Jong, dr. Kasim Tatić i Elena Babić-Đaković. Tema drugog dana IT.reboota bila je mikroekonomske prilike za razvoj IT industrije i šta je to što lokalne zajednice mogu uraditi kako bi kreirale podsticajno okruženje za razvoj IT biznisa. Ovu temu posjetiteljima su približili Faruk Hadžić, Edin Mehić, Damir Maglajlić, Kenan Dautović i Sedin Kahriman.

Treći dan sajma bio je rezervisan za demonstraciju znanja mladih kroz dva pitchinga – predstavljanje biznis ideja polaznika projekta My Career from Zero to Hero i IT Reboot Challenge-a, u kojem su mladi IT-ovci kreirali web aplikacije za izradu optimalnog rasporeda časova u školama. Najuspješnije ideje na oba pitching-a nagrađene su vrijednim nagradama.

Organizovanjem sajma općina Travnik je nastavila koračati ka kreiranju podsticajnog okruženja za IT kompanije i poduzetnike u Travniku, posebno za mlade koji su ogroman potencijal za IT industriju.