• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
ALKOHOL FREE LIFESTYLE
ZAKONI O ZABRANI PRODAJE ALKOHOLA MALOLJETNICIMA I DALJE SE NE POŠTUJU

ZAKONI O ZABRANI PRODAJE ALKOHOLA MALOLJETNICIMA I DALJE SE NE POŠTUJU

Od 30.238 saobraćajnih nesreća u 2021. godini, njih više od 6.000 uzrokovano je vožnjom u alkoholiziranom stanju, a najveći broj vozača koji su uzrokovali saobraćajne nesreće vozeći pod uticajem alkohola je dobi od 20 do 35 godina.

Ove činjenice samo su jedan od nebrojeno mnogo dokaza štetnosti alkohola, a u slučaju saobraćajnih nesreća, vozači koji voze u alkoholiziranom stanju ne ugrožavaju samo svoj život i zdravlje, nego i život i zdravlje svih učesnika u saobraćaju.

Upravo iz ovog razloga Centar za edukaciju mladih Travnik, u saradnji sa Policijskom stanicom Travnik, realizovao je terensku akciju podizanja svijesti mladih vozača o opasnostima vožnje pod uticajem alkohola, ali i konzumiranja alkohola općenito.

Aktivisti Centra za edukaciju mladih i policijski službenici PS Travnik, na punktu redovne kontrole saobraćaja u Travnik, informisali su vozače o crnoj statistici u pogledu saobraćajnih nesreća u BiH, te ih pozvali da, prije sve poštuju Zakon o sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH, ali i da budu odgovorni prema sebi i drugima i ne konzumiraju alkohol.

Istovremeno, još jedna ekipa CEM-ovih aktivista i policijskih službenika PS Travnik posjetila je trgovačke i ugostiteljske objekte u Travniku i informisala njihove uposlenike o obavezi poštivanja zakonskih odredbi o zabrani prodaje alkoholnih pića maloljetnicima.

Ova aktivnost nastavak je CEM-ove istraživačke akcije Tajni kupac, koja je pokazala da, uprkos zakonskoj zabrani, maloljetnici mogu kupiti alkoholna pića u 96% trgovina u Bosni i Hercegovini. Ova činjenica je dokaz da bh. društvo nažalost još uvijek nije svijesno razmjera problema konzumiranja alkohola, posebno izloženosti djece i mladih alkoholu kroz njegovu laku dostupnost i niske cijene, što je još jednom potvrdila akcija Tajni kupac, ali i nekontrolisanu promociju putem svih promotivnih kanala i medija.

Centar za edukaciju mladih, koji već duži niz godina aktivno radi na zaštiti djece i mladih od izloženosti alkoholu i sistemskom kreiranju zdravog i sigurnog okruženja za njih, te podiže svijest drugih organizacija civilnog društva, donosilaca odluka i šire javnosti da zajednički preuzmu odgovornost i zaštite djecu i mlade od štetnog uticaja alkohola.