• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
JAVNO ZAGOVARANJE

TERENSKA AKCIJA CEM-a I PS TRAVNIK NA PREVENCIJI VOŽNJE U ALKOHOLIZIRANOM STANJU

U protekloj godini u Bosni i Hercegovini prijavljeno je 29.703 saobraćajnih nesreća od kojih je, u 5.940 slučajeva, kod vozača registrovano prisustvo alkohola u krvi. Od ukupnog broja saobraćajnih nesreća uzrokovanih vožnjom u alkoholiziranom stanju, u 25% njih učestvovali su vozači dobi između 25 i 35 godina. Na području SBK prijavljeno je 2.012 saobraćajnih nesreća, od kojih je 11 završilo smrtnim ishodom.

Zbog ovih zabrinjavajućih podataka, Centar za edukaciju mladih i Policijska stanica Travnik organizovali su terensku akciju upozoravanja vozača, posebno mladih, na opasnosti vožnje u alkoholiziranom stanju po njih, njihove saputnike, ali i druge učesnike u saobraćaju.

Pored informisanja vozača o crnoj statistici o pogubnim posljedicama saobraćajnih nesreća uzrokovanih vožnjom u alkoholiziranom stanju, vozači su upoznati i sa odredbama Zakona o bezbjednosti saobraćaja, koje se tiču vožnje u alkoholiziranom stanju, te pozvani da odgovornom i sigurnom vožnjom doprinesu sigurnosti svih učesnika u saobraćaju.

Akciju, koja je realizovana na pet lokacija u Travniku, podržale su i OŠ „Turbe“, OŠ „Nova Bila“, OŠ „Han Bila“ i OŠ „Mehurići“, čiji su se učenici pridružili CEM-ovim aktivistima i policijskim službenicima u upozoravanju vozača na opasnosti vožnje u alkoholiziranom stanju.

Pored terenske akcije na punktovima redovne kontrole vozača i motornih vozila, mladi aktivisti Centra za edukaciju mladih, zajedno sa policijskim službenicima posjetili su i trgovačke objekte u Travniku, te informisali njihove uposlenike o zabrani prodaje alkohola maloljetnicima, prema Zakonu o unutrašnjoj trgovini FBiH i pozvali ih da, ne prodajući alkohol mladima, zaštite njihovo zdravlje, preveniraju negativne posljedice i budu kreatori zdravog i sigurnog okruženja za svu djecu i mlade.

Ono što je posebno značajno jeste da su akciju realizovali mladi ljudi, aktivisti, koje CEM svakodnevno osnažuje u savjesne, odgovorne i aktivne članove zajednice, a koji su na ovaj način iskazali svoju potrebu za odrastanjem u zdravom i sigurnom okruženju, te pozvali sve nas da ga za njih i kreiramo.

Ove aktivnosti su nastavak saradnje Centra za edukaciju mladih i Policijske stanice Travnik na prevenciji konzumiranja alkohola među mladima, a njihovu vrijednost prepoznale su i navedene osnovne škole, koje su se pridružile preventivnim aktivnostima, educirajući svoje učenike, ali i cijelu lokalnu zajednicu o kolektivnoj odgovornosti za prevenciju konzumiranja alkohola među djecom i mladima.