• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
Zapošljavanje

POČEO IT REBOOT – PRVI IT SAJAM U SBK

Danas je, u Centru za kulturu općine Travnik, zvanično otvoren it.reboot, prvi sajam informacijskih tehnologija u SBK, u oragnizaciji Centra za edukaciju mladih, BeeZone biznis inkubatora i Općine Travnik,

Cilj sajma je promocija vrijednosti IT industrije te njena afirmacija na prostoru Srednjobosanskog kantona.

Organizatori sajma u proteklih nekoliko mjeseci aktivno su radili na kreiranju događaja na koji ćemo dovesti, kako mlade ljude, tako i velike firme i donosioce odluka, da zajedno porazgovaraju o temama vezanim za razvoj IT biznisa. Želja nam je da u Travniku i SBK napravimo najbolje moguće uslove za razvoj IT industrije, kazao je na otvaranju sajma Adis Arnautović, direktor Centra za edukaciju mladih.

Generalni sponzor sajma it.reboot je kompanija BH Telecom. Sponzorstvo sajma je nastavak opredjeljenja ove kompanije da podrži razvoj i inovacije u oblasti IT industrije.

Zadovoljstvo nam je što smo podržali prvi sajam it.reboot, posebno zbog činjenice da smo u proteklom periodu pokrenuli BH TechLab platformu za podršku digitalnim idejama i projektima. S tim u vezi, u naredne tri godine investirat ćemo 15 miliona KM u najuspješnije ICT inovativne projekte. Putem BH TechLab platforme svi pojedinci i registrovani startupi, mogu prijaviti svoje ideje, projekte ili rješenja na otvoreni javni poziv, kazala je Nađa Hadžiemrić, direktorica Direkcije Travnik BH Telecoma.

Podršku ovoj manifestaciji dala je i Vlada Srednjobosanskog kantona na čelu sa premijerom Tahirom Lendom i Ministarstvo privrede SBK na čelu sa ministrom Nisvetom Hrnjićem.

Ovim sajmom želimo pokazati da želimo postati dio savremene svjetske priče, kazao je premijer SBK Tahir Lendo, čestitajući organzacionom timu na organizaciji sajma.

Želja organizatora sajma it.reboot da ovaj sajam u budućnosti postane mjesto održavanja konferencije, povezivanja i edukacije i događaj kojim želimo zajedno graditi budućnost Travnika.

Ponosni smo što smo uspjeli organizovati jedan ovako uspješan događaj. Treba se usuditi, a mi smo se usudili i veoma smo ponosni što se ovo dešava u Travniku ova tri dana. Posao nas iz politike i vlasti je da omogućimo uslove, a onda će mladi prepoznati svoju priliku. Kroz davanje prilika i poticaja, apsolutno sam ubijeđen da ćemo Travnik moći pretvoriti u mjesto gdje će informacijske tehnologije biti dominantne,  rekao je Kenan Dautović, načelnik Općine Travnik, koji je otvorio prvi it.reboot sajam.

Sajamske aktivnosti bit će organizovane na više lokacija u Travniku od 22.10. do 24.10.2021. godine:

  • Reboot Konferencija – konferencija na kojoj će se govoriti o potencijalima i važnosti razvoja IT industrije u Bosni i Hercegovini.
  • EXPO zona – izložbeni dio sajma, na kojem će IT kompanije iz BiH imati priiku da se predstave.
  • Reboot challenge – takmičenje sa nagradnim fondom za studente tehničkih fakulteta i učenike srednjih škola.
  • BH Telecom Startup generator – prezentacija startup ideja. Najbolje/najinovativnije 3 startup ideje dobit će logističku podršku u Reboot – HUB inkubatoru te finansijsku podršku Bh Telecoma.
  • Networking lounge – prostor koji će biti dostupan svim učesnicima sajma za održavanje sastanaka, dodatnu promociju, upoznavanje i networking.
  • Edukacija – tematska predavanja koja realizuju fakulteti informatičkog smjera iz Travnika.

Tokom naredna tri dana, posjetioci sajma imat će priliku upoznati se sa temama poput IT preduzetništva, šansi koje nam nudi IT industrija, IT poslovima budućnosti, cyber sigurnosti i mnogim drugim, a svoja iskustva sa njima će podijeliti eminentni stručnjaci iz različitih sfera IT industrije.

Pored Centra za kulturu, sajamske aktivnosti bit će organizovane i na Sveučilištu/Univerzitetu „Vitez“, Internacionalnom univerzitetu Travnik, Središtu za cjeloživotno učenje i Mješovitoj srednjoj tehničkoj školi Travnik.

Program it.reboot sajma možete pronaći na web stranici www.itreboot.ba.