• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
JAVNO ZAGOVARANJE

TRAVNIK POSTAJE GRAD ODRŽIVE MOBILNOSTI

Centralni gradski trg u Travniku, do kraja septembra, bit će mjesto na kojem će građani Travnika imati priliku dati svoje prijedloge za uređenje popularnog Travničkog korza, koje uskoro dobija novi sjaj.

Travničani su podržali inicijativu za uređenjem glavne gradske ulice (Bosanska) kao pješačke zone, a uključivanje i aktivan doprinos građana su ključni, kako bi Travnički korzo u konačnici bio uređen prema njihovim željama i potrebama.

Dio je ovo projekta koji realizuju Centar za edukaciju mladih, Općina Travnik, Društvo Lajpcig-Travnik i Grad Lajpcig, uz podršku njemačke organizacije Engagement Global, u okviru programa „Nakopa“ (Partnerstvo za održivi lokalni razvoj). Cilj projekta je uređenje Travnika kao grada održive mobilnosti, te educiranje njegovih građana o Ciljevima održivog razvoja i njihovom ispunjenju na lokalnom nivou.

U fokusu projekta svakako su potrebe građana i njihovo učešće kroz participativni model donošenja odluka koje se tiču svih. Kako bi to i ostvarili, nosioci projekta od njegovog samog početka uključuju različite ciljne grupe: djecu, mlade, osobe sa invaliditetom, osobe treće životne dobi, bicikliste, poslovne subjekte itd.

Uključivanje još većeg broja građana nastavlja se i kroz, danas pokrenutu, online platformu travnickikorzo.ba, putem koje će svi zainteresovani moći iskazati svoje potrebe i dati svoje prijedloge za uređenje Travničkog korza, a istovremeno i saznati više o održivoj mobilnosti i Ciljevima održivog razvoja.

Građanima će biti predstavljen i video sa prijedlozima uređenja Travničkog korza, kako bi pobudio njihovu kreativnost i motivisao ih da i sami doprinesu idejama za koncept uređenja. Svi prijedlozi građana bit će kompilirani i razmatrani pri izradi konačnog idejnog rješenja.

Današnjom aktivnošću na trgu označen je i početak tromjesečnog probnog perioda otvaranja pješačke zone u Bosanskoj ulici, na dijelu od crkve svetog Ivana Krstitelja do raskrsnice sa ulicom Donja mahala, što znači da se ovim dijelom motorna vozila neće moći kretati.

Ovaj projekat je još jedan primjer koji pokazuje da se kroz saradnju institucija vlasti, organizacija civilnog društva i građana, mogu kreirati pozitivne promjene za unapređenje lokalne zajednice.