• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
Omladinski rad

TFK BLOG: MOJA PRAKSA U CEM-U

Piše: Marija Vranješ

U sklopu SHL Akademije za mlade lidere u civilnom društvu koju pohađam, imam zadatak da obavim 200 sati prakse u organizacijama civilnog društva, koje odaberem

Prvih 100 sati sam obavila u Centru za mlade „Kvart“ Prijedoru u decembru prošle godine, a za drugih 100 sati prakse odabrala sam Centar za edukaciju mladih u Travniku. To je za mene značilo tri sedmice življenja u novoj sredini i uklapanja u prave radne dane…

U CEM-ov kolektiv ušetala sam prvog radnog dana nakon njihovog godišnjeg odmora. Za mene je ovaj dan bio nekako napet, jer sam željela ostaviti dobar prvi dojam. Tremu sam pokušavala sakriti iza osmijeha i trudila sam se biti opuštena, jer sam odmah vidjela da takva atmosfera i vlada među mojim novim kolegama.

Dok smo se međusobno upoznavali, već su mi predstavili šta se to sve dešava u ovoj plavoj zgradi. Odmah sam naučila da su pravci u kojma Centar za edukaciju mladih djeluje: omladinski rad, javno zagovaranje, obrazovani programi i zapošljavanje.

Zadatak koji sam dobila bio je u polju javnog zagovaranja za zaštitu djece i mladih od izloženosti alkoholu i prepoznavanja institucija koje su nadležne za tu oblast. Pošto je to moja struka, zadatku sam pristupila ozbiljno. Ovo je bio prvi put da radim na onome za šta se školujem. Uživala sam u pruženoj prilici radeći nešto što znam da koristi i meni, a i CEM-u. Nisam mislila da sam toliko sposobna za takav radni izazov te sam iskoristila priliku da ovo zaista bude moja stručna praksa koja mi je donijela novo radno iskustvo. Svakim danom sam sve više sticala „kondiciju“ za rad u organizaciji koja se zalaže za dobrobit mladih ljudi.

Istraživanje sam radila predano, a  aktivističke ideje i inicijative su dolazile same od sebe i stapale se sa zakonskim procedurama. Bila sam svjesna da radim na vrlo važnom zadatku koji će CEM-u kasnije pomoći sa inicijativama na kojima budu radili. Bilo je „pregorijevanja“, ali me ono uvijek motivisalo da završim zadatak koji sam dobila.

Po obavljenom zadatku dobila sam bombone… Šalim se, dobila sam pohvalu kako sam bila predana i sistematična te potom sam krenula na novo izvršavanje zadatka. Trebalo je da sastavim ovaj blog u kome ne znam šta da napišem osim da pokušam prenijeti dio atmosfere iz ove organizacije….

U ovoj veseloj, ali ozbiljnoj zgradi sam se osjećala veoma prijatno. Moja očekivanja su zadovoljena. Bilo mi je bitno da dam maksimum od sebe i da ispoljim sve stečene vještine koje se grade na Akademiji i da se iz mojih zadataka vidi ozbiljan rezultat u koji sam ulagala i znanje stečeno na fakultetu i vještine koje mi pruža Akademija.

Praksa u Centru za edukaciju mladih mi je bila od velike koristi za budućnost. Čak sam i nadogradila svoje znanje jer je to i suština razumijevanja same teorije. Jako sam zadovoljna sa svim izazovima na poslu, kao i ljubaznošću i predanošću svih kolega iz CEM-a.

Žao mi je što su ove tri sedmice tako brzo prošle. Ovo je još jedno iskustvo koje ću pamtiti kao najljepše.