• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
Omladinski rad

CEM KROZ “YOUth CAN” OSNAŽIO MLADE LIDERE ZA POKRETANJE POZITIVNIH PROMJENA U SBK

Srednja Bosna bogatija je za 20 mladih lidera koji su, nakon uspješnog završetka programa “YOUth CAN”, Centra za edukaciju mladih, spremni i osnaženi za pokretanje pozitivnih promjena u svojim zajednicama. A to su i pokazali tokom juna i jula, kada su u sedam općina SBK realizovali svoje projekte, kao veliku završnicu ovog programa osnaživanja mladih lidera.

Tako su stanovnici Bugojna, Busovače, Viteza, Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Novog Travnika, Donjeg Vakufa i Travnika, tokom ova dva mjeseca aktivizma mladih u SBK, imali priliku vidjeti koliki je potencijal mladih za razvoj zajednice i izgradnju boljeg i pravednijeg društva. Mladi lideri programa „YOUth CAN“ motivisali su i više od 300 svojih vršnjaka da se upuste u aktivističke vode i sami kreiraju promjenu koju žele vidjeti u svojim zajednicama.

Sportski turniri, iscrtavanje murala, Healthy Mobile Bar, edukacijske i teatarske radionice, pozorišna predstava, samo su neki od projekata kojima su ovi mladi lideri mobilizirali svoje vršnjake i pokazali da, uz odgovarajuću podršku, mladi itekako mogu napraviti promjene. Svi zajedno poslali su poruku jednakosti, tolerancije, zajedništva, ali i jasno pokazali da su spremni zajedno graditi budućnost BiH.

Kroz svoj dvadesettrogodišnji razvojni rad sa mladima, Centar za edukaciju mladih je prepoznao njihov potencijal za izgradnju boljeg i pravednijeg društva, kao i njihovu potrebu za razvojnim programima koji će ih osnažiti u savjesne, odgovorne i aktivne članove zajednice. Upravo na tim temeljima nastao je program „YOUth CAN“, osmišljen da, kroz kombinaciju najefikasnijih metoda iz formalne i neformalne edukacije, te uz mentorstvo profesionalnih i certificiranih trenera, izgradi kapacitete mladih ljudi za pokretanje pozitivnih promjena u zajednici, rad na ličnom i socijalnom razvoju, samopouzdanju, razvijanju vrijednosti i stavova, te kreiranje zdravog i sigurnog okruženja za djecu i mlade, neophodnog za njihov razvoj.

A koliko je program uspješan, najbolje svjedoče utisci učesnika: „Imajući u vidu sve savjete koje sam dobila na ovom programu, smatram da ću biti samo hrabrija i spremnija za promjenu, prvenstveno u svojoj zajednici, a zatim se usmjeriti i na više nivoe“.

Mladi su se družili tokom sedam mjeseci i, uz podršku trenera, aktivno radili na izgradnji svojih komunikacijskih vještina, rada sa pojedincima i grupama u lokalnoj zajednici, upravljanja konfliktom, upravljanja projektnim ciklusom itd. Pored toga, program je bio prilika i za druženje, pa je CEM kreirao mrežu mladih aktivista u Srednjobosanskom kantonu, koji će, svojim proaktivnim djelovanjem konstantno unapređivati svoju zajednicu i animirati svoje sugrađane, posebno mlade da i oni budu dio pozitivnih promjena.

CEM je realizirao program „YOUth CAN“ u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz financijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).