• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
Zapošljavanje

STAGE CODING – USPJEŠNA PODUZETNIČKA PRIČA MLADOG TRAVNIČANINA

Mersad Husić je mladi travnički poduzetnik, vlasnik firme Stage Coding u Travniku i suvlasnik poljske firme CalCon Mobile. Bavi se mobile developmentom, a najviše iskustva ima u izradi kalkulatora, brojača i konvertera. Prije samo par godina bio je nezadovoljni radnik u jednoj lokalnoj firmi, a danas već gradi uspješnu poduzetničku karijeru.

Završio je Fakultet za tehnički odgoj i informatiku na Univerzitetu u Tuzli, a poslije završenog studija krenuo je u aktivnu potragu za prvim zaposlenjem. Radio je kao CNC programer, ali kroz samostalno učenje i neformalnu edukaciju razvio je ljubav prema mobile developmentu i počeo da izgrađuje svoje vještine u tom pravcu. Android je, kako kaže, u tom momentu bio idealan odabir jer razvoj aplikacija nije iziskivao nikakve dodatne troškove. Imao je sve resurse koji su mu bili potrebni: mobitel, računar i mnogo motivacije.

Prekvalifikacija nije lagan proces. Potrebno je puno vremena i odricanja, jer znanje se ne može steći preko noći. Međutim, kratki kursevi i edukacije kroz koje je Mersad prošao doveli su do prekretnice u njegovoj karijeri. Prve komercijalne korake u svijetu mobile developmenta napravio je na platformi za freelancing. Nakon velikog broja aplikacija za poslove, dolazi do prvog klijenta. Nije se radilo o velikom iznosu, ali kao i za svakog drugog freelancera početnika, pozitivan dojam kod klijenta značio mu je mnogo više nego novac. U svijetu freelancinga postoji ogromna konkurencija, ali kvalitet i trud neminovno isplivaju na površinu. Već kroz par mjeseci, Mersad dolazi u situaciju da može da bira koje poslove želi da radi, a koje ne. Pronašao je nekoliko redovnih klijenata i to mu je omogućilo da ustabili svoje prihode i da se u potpunosti osloni na freelancing. Jedan od tih klijenata koji su prepoznali Mersadov kvalitet ponudio mu je suvlasništvo u svojoj firmi CalCon Mobile, te tako počinju raditi na zajedničkim projektima.

S obzirom na neusklađenost zakonskih okvira Mersad nije mogao kao freelancer ostvariti pravo na zdravstveno osiguranje te se odlučuje da registruje svoju firmu.

Stage Coding postoji od juna 2020. a proces registracije dešavao se u isto vrijeme kad i javni poziv za učešće u projektu TREIN – Mreža poduzetništva i inovacija Travnik. TREIN je projekt podrške razvoju poduzetništva kojeg provodi Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Travnik – Općina Travnik, Centar za edukaciju mladih, Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna Bosna – REZ, Služba za zapošljavanje KSB/SBK, Univerzitet/Sveučilište Vitez i Nobil d.o.o Nova Bila. Projekt se provodi u okviru EU4Business programa – za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju, kojeg finansira Evropska unija, a realizuju ga GIZ, UNDP i MOR. Poduzetnička obuka po SIYB metodologiji sprovedena je u BeeZone biznis inkubatoru Centra za edukaciju mladih, a 20 najuspješnijih učesnika podržano je grantom u iznosu od preko 10.000 KM te mentorskom i savjetodavnom podrškom u prvoj godini poslovanja. Mersadov Stage Coding je podržan i smještajem u uredskom prostoru Centra za edukaciju mladih.

„Kroz BeeZone biznis inkubator dobio sam sve što mi je bilo potrebno za ostvarenje moje biznis ideje. Ovo je sasvim sigurno odlična prilika za mlade ljude, te se iskreno nadam da ćemo uskoro dobiti nove mlade snage u oblasti IT sektora“, kazao je Husić. „ Radimo, družimo se i imamo jako produktivnu radnu atmosferu. Preporučio bih mladim ljudima da se odvaže i krenu samoinicijativno da djeluju i uče. Početak je uvijek najteži ali mislim da je puno lakše kad imaš ekipu koja ti želi pomoći, a ima i način da ti pomogne.“ Kako se radi o brzorastućem sektoru, Stage Coding se već susreće sa problemom manjka radne snage. U ovom momentu Mersad sarađuje sa nekoliko freelancera koji su još uvijek u procesu formalnog obrazovanja, ali koje čeka zaposlenje u Stage Codingu odmah po završetku studija.

„S obzirom da nemamo adekvatan sistem za stažiranje i praksu u IT sektoru, kolege s kojima imam uspostavljenu komunikaciju i saradnju na freelance projektima ne mogu da učestvuju u radu Stage Codinga onoliko koliko bi voljeli, s obzirom da kao redovni studenti ne mogu biti prijavljeni uposlenici. Također, kao poslodavac imam problem sa nedostatkom kvalitetnog kadra sa konkretnim znanjem u ovom sektoru. Iz tog razloga u saradnji sa BeeZone biznis inkubatorom imamo u planu uspostavljanje sistema edukacije mladih koji bi željeli da se bave ovim poslom. To bi njima u budućnosti obezbijedilo prvo zaposlenje, a i mi bismo mogli početi da gradimo svoj tim.“

Mersadova poduzetnička priča tek započinje, a pred njim je sasvim sigurno uspješna budućnost. Uz podršku BeeZone biznis inkubatora i cijele lokalne zajednice, možemo očekivati da će Stage Coding uskoro postati radno mjesto za mnoge talentovane mlade ljudi iz Travnika ali i cijele BiH.