• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
Uncategorized

CEM-OV KONVERZACIJSKI KURS ENGLESKOG JEZIKA UZ PROFESORICU NERMU PEZEROVIĆ-RIĐIĆ

Centar za edukaciju mladih se trudi da u našoj zajednici implementira kvalitetne programe koje sprovode kvalitetni kadrovi. S tim na umu, kada smo kreirali konverzacijski kurs engleskog jezika znali smo da, ako želimo da kurs ima dobre rezultate, osim želje i volje polaznika da nauče nešto novo i unaprijede svoje znanje, jako je bitno da sa njima radi osoba koja zna i može prenijeti svoje znanje na polaznike.

Nerma Pezerović-Riđić je diplomirana profesorica engleskog jezika koja iza sebe ima bogato radno iskustvo, a kroz dvije grupe polaznika koje je do sada iznjedrio naš kurs, pokazalo se da je bila i odličan odabir za rad na našem konverzacijskom kursu engleskog jezika.

Naime, profesorica Nerma je radila 12 godina kao asistent i viši asistent na Univerzitetu u Tuzli gdje je i magistrirala Lingvistiku. Osim što je spoljni saradnik na Univerzitetu u Tuzli u zvanju višeg asistenta, profesorica Nerma trenutno pohađa i doktorski studij Lingvistike engleskog jezika na matičnom Univerzitetu te radi kao predavač na konverzacijskom kursu engleskog jezika u našem centru.

Profesorica Nerma za sebe kaže da je malo reći da su germanski jezici – posebno engleski i njemački – njena strast.

Istinski uživam u svakom aspektu širokog dijapazona lingvistke kao nauke, ali i u nastavi i svemu što taj proces podrazumijeva. Pokušavam konstantno svoje učenike i studente ohrabriti, ukazujući im na neke korisne mehanizme i strategije učenja i analiziranja višeslojnosti stranog jezika i kulture nekih govornih područja engleskog jezika. Sve to direktno može imati jako povoljan učinak na efikasniju vještinu komunikacije i izgradnju ili učvršćivanje samopouzdanja. S naučnog aspekta me posebno zanimaju metaforički kognitivni mehanizmi koji se odražavaju na jezik, te kako se on na taj način može koristiti svjesno ili nesvjesno.“

Posljednih desetak godina, profesorica Nerma se bavi i muzikom. Članica je dvaju muzičkih sastava iz Travnika. Piše tekstove, pravi aranžmane za pjevanje, pjeva i nastupa povremno sa autorskim bendovima. Za kraj ćemo samo ostaviti rečenicu koja najbolje opisuje našu svestranu profesoricu:

„Jezik i muzika su moje žile kucavice, jer podrazumijevaju za mene kreativnost i ono čemu težim, čemu se uvijek vraćam, čemu gravitira skoro pa sva moja stvaralačka snaga.“

Više o našem konverzacijskom kursu engleskog jezika možete pročitati OVDJE.