• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
JAVNO ZAGOVARANJE

DJECA I MLADI JOŠ UVIJEK MOGU KUPITI ALKOHOLNA PIĆA

Odgovorne osobe u pojedinim prodajnim objektima u Travniku još uvijek prodaju alkoholna pića maloljetnicima, bez ispunjavanja zakonske obaveze utvrđivanja da li su punoljetni, te na taj način, pored zakonskih odredbi, krše i moralnu odgovornost koju svi imamo u zaštiti djece i mladih od alkohola.

Ovo je zaključak još jedne istraživačke akcije u zajednici „Tajni kupac“ koju je realizovao Centar za edukaciju mladih, a u kojoj su maloljetni CEM-ovi volonteri pokušali kupiti alkoholna pića u prodajnim objektima u Travniku.

Ovim je Centar za edukaciju mladih još jedanput pokazao koliko je izloženost djece i mladih alkoholu, kroz njegovu laku dostupnost, niske cijene i nekontrolisanu promociju, ozbiljan problem u našem društvu, ali i koliko ga društvo ne doživljava takvim i stavlja u drugi plan. Upravo zbog toga svakodnevno bilježimo nebrojene posljedice takvog stanja: zdravstvene, socijalne, ekonomske, ekološke, a društvo reaguje onda kad se te posljedice pojave. A vrijeme za adekvatnu i svrsishodnu reakciju u tim slučajevima odavno je isteklo.

Centar za edukaciju mladih još jedanput poziva sve da preuzmu odgovornost za kreiranje zdravog i sigurnog okruženja za djecu i mlade i zaštite ih od alkohola, posebno u periodu praznika, kad je, prema statističkim podacima, stopa konzumiranja alkohola posebno velika, a samim tim i broj i razmjer izazvanih posljedica.

CEM poziva trgovce i ugostitelje da poštuju zakonske odredbe i ne prodaju alkoholna pića maloljetnicima, te da posebnu pažnju obrate na praznični period kada je kupovina alkoholnih pića povećana i ne učestvuju u ugrožavanju zdravlja djece i mladih.

Naša djeca i mladi imaju pravo na odrastanje u zdravoj sredini, bez pritisaka da konzumiraju alkohol, a akcijom “Tajni kupac” pokazali smo da je situacija u tom pogledu još uvijek zabrinjavajuća, te da je potrebno nastaviti rad na ovom polju, što je obaveza svih nas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *