• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
JAVNO ZAGOVARANJE

KORACI KA INSTITUCIONALIZACIJI PROGRAMA “STARIJI BRAT, STARIJA SESTRA”

Naše napore na kreiranju zdravog i sigurnog okruženja za djecu i mlade i njihovoj zaštiti od alkohola, droga, duhanskih prerađevina, nargile i nasilja, prepoznalo je Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK/KSB, pa je današnji sastanak sa ministrom Bojanom Domićem rezultirao prvim koracima ka institucionalizaciji našeg programa “Stariji brat, starija sestra”.

Podsjećamo, program “Stariji brat, starija sestra”  usmjeren je ka socijalnom uključivanju djece iz marginalizovanih i isključenih porodica, kroz koji spajamo volontera (stariji brat/sestra) i dijete (mlađi brat/sestra) s ciljem razvijanja kvalitetnog, brižnog i podržavajućeg odnosa. Volontere na ovaj način se osnažujemo za mentorski rad s djecom, kako bi kvalitetno provodili svoje slobodno vrijeme, te jačali svoje socijalne vještine. Druženjem s volonterima djeca dobijaju novi uvid u život van njihovog svakodnevnog okruženja. Provode svoje vrijeme u druženju, tako što se igraju, odlaze u pozorište, u kino i voze se javnim prijevozom, što je za veliki broj djece prvo takvo iskustvo.

Cijela zajednica prepoznala je vrijednost i potrebu za ovim programom, a kolika je njegova korist govore i činjenice da niti jedno dijete koje je bilo njegov korisnik nije registrovano kao počinitelj nekog prekršaja ili krivičnog djela, te da se njihov uspjeh u školi poboljšao, a mnogi od njih odlučili su učestvovati i u drugim našim programima osnaživanja djece i mladih.Zajedno sa predstavnicima Centra za socijalni rad, ministru Domiću smo iz prve ruke predstavili uspješne rezultate programa “Stariji brat, starija sestra”, a on je iskazao spremnost Ministarstva da sistemski podrži program u cilju osiguranja sveobuhvatne i dugoročne podrške djeci i mladima u njihovom razvoju u savjesne, odgovorne i aktivne članove zajednice.

Ovime smo dodatno ojačali našu saradnju sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK/KSB koje već godinama prepoznaje vrijednost svih naših programa za djecu i mlade i podržava njihovu realizaciju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *