• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
JAVNO ZAGOVARANJE

„SKRIVENE SJENE“ NAS IZLAŽU PROBLEMU NASILJA NAD ŽENAMA

Društvo još uvijek zatvara oči pred problemom nasilja nad ženama i djecom i nasilja u porodici, a naša dokumentarna drama „Skrivene sjene“ prikazuje njegove stvarne razmjere i poziva cijelo društvo da preuzme odgovornost i aktivno se uključi u njegovo suzbijanje.

Rekonstrukciju istinitih priča o nasilju nad ženama i djecom, svjedočenjima žrtava o bezizlaznim situacijama, neadekvatnim reakcijama nadležnih organa, kao i ponašanju društva prema žrtvama, ovih dana imala je priliku pogledati i publika u Gornjem Vakufu/Uskoplju, te predstavnici pravosudnih institucija iz BiH na konferenciji u Sarajevu.

Predstavnici pravosudnih institucija kroz svoju svakodnevnu praksu nemaju ovakav pristup ovom problemu, niti mogućnost da ga sagledaju iz ugla iz kojeg ga prikazuju „Skrivene sjene“. Stoga, ovo je bila izuzetna prilika da sami vide kako iz ugla žrtve izgleda reakcija nadležnih organa u rješavanju slučajeva nasilja u porodici i zbog čega žrtve odustaju od prijavljivanja nasilnika. Nadamo se da ćemo na ovaj način uticati na buduću praksu pravosuđa u procesuiranju ovakvih slučajeva, pooštravanje kazni za nasilnike, kao i bolju institucionalnu zaštitu žrtava.

Razotkrivena nakon interaktivnog pristupa glumaca u izvođenju predstave i publika u Gornjem Vakufu/Uskoplju zaključila je da društvo zaista nije svjesno stvarnih razmjera ovog problema i da svi imamo odgovornost, ali i moć da utičemo na njegovo smanjivanje.

Nakon izvedbe predstave, gledatelji su imali priliku podijeliti svoje utiske, te razgovarati sa rediteljem i glumcima o predstavi i važnosti društveno angažiranog rada u teatru koji na poseban način približava problem i propituje odgovornost društva u slučajevima nasilja u porodici.

Oba izvođenja predstave organizovali smo u saradnji sa Terenskim uredom OSCE-a Travnik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *