• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
Omladinski rad

YOUTH CORNERS OF TRUST AND PEACE U TRAVNIKU

U okviru projekta „Youth Corners of Trust and Peace“ koji realizuje Udruženje građana „C.E.Z.A.R.“ iz Srpca, mladi iz Srpca i Sarajeva proteklog vikenda posjetili su našu organizaciju i Travnik.

Projekat doprinosi razvoju trajnih veza saradnje, razumijevanja i prijateljstva među mladima različitog etničkog porijekla iz tri bh. grada (Sarajevo, Srbac i Travnik), kroz organizaciju razmjena i izgradnju „omladinskih kutaka“. Prošlog vikenda mladi iz Srpca bili su domaćini svojim vršnjacima iz Sarajeva i Travnika, po „homestay“ principu, koji podrazumijeva smještaj u porodicama. Učesnici razmjene imali su priliku upoznati Srbac, posjetiti manastir Osovicu i Bardaču, a domaćini iz Srpca organizovali su i obilazak Banja Luke.

U sklopu posjete Travniku, za naše goste smo organizovali obilazak grada, a naši volonteri su im pričali o njegovim brojnim kulturno-historijskim znamenitostima i popularnim turističkim lokacijama: Rodnoj kući Ive Andrića, Šarenoj džamiji, tvrđavi Stari grad, Nadbiskupskoj gimnaziji, Crkvi Svetog Ivana Krstitelja, Crkvi uspenja presvete Bogorodice, sahat kulama i drugim objektima koji svjedoče bogatoj historiji Travnika. Druženje smo završili na Vlašiću, uživajući u zimskim ljepotama i čistom zraku.

Projekat „Youth Corners of Trust and Peace“ nastavlja se u aprilu, kada će biti organizovano trodnevno „homestay“ druženje svih učesnika u Sarajevu.

Sudeći po pozitivnim reakcijama mladih koji učestvuju u projektu, sigurno je da će se slične razmjene realizovati i nakon završetka ovog projekta.

Nosilac projekta je Udruženje „C.E.Z.A.R.“ iz Srpca, a implementira ga uz podršku Američke ambasade u BiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *