• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
Omladinski rad

„SBSS“ U OVOM CIKLUSU UKLJUČUJE 70 DJECE I MLADIH U TRAVNIKU

Druženja naših volonterki i volontera sa njihovom mlađom braćom i sestrama u programu “Stariji brat, starija sestra” već su uveliko počela, a mi svakodnevno dobijamo fotografije i priče o novim zajedničkim avanturama.

U četvrtom ciklusu programa okupili smo petnaest parova volontera i djece koji se svakodnevno druže i svoje slobodno vrijeme ispunjavaju različitim aktivnostima koje djeci iz ranjivih grupa pomažu u njihovom ličnom i socijalnom razvoju, a istovremeno jačaju empatiju kod volontera i daju im mogućnost da djeci budu pozitivni uzori.

Program „Stariji brat, starija sestra“ dosad je pokazao odlične rezultate, pa smo ga odlučili proširiti i uključiti djecu koja žive izvan urbanog dijela Travnika. Prošlogodišnji pilot ciklus radionica sa učenicima Osnovne škole „Turbe“ i Osnovne škole „Nova Bila“ bio je vrlo uspješan, tako da smo ove godine odlučili da ga uvrstimo u redovni ciklus programa „Stariji brat, starija sestra“.

U saradnji sa ovim školama naši omladinski radnici koristeći metode neformalnog obrazovanja omogućavaju djeci da na radionicama kvalitetno provode svoje slobodno vrijeme, te u opuštenoj atmosferi, kroz igru i diskusiju stiču samopouzdanje, prepoznaju svoje kvalitete, uče se prihvatanju različitosti i poštivanju drugih.

Ove godine obuhvatili smo 50 djece i 20 volontera, a ponosni smo na uspješnu saradnju sa Osnovnom školom „Turbe“ i Osnovnom školom „Nova Bila“ koje su prepoznale vrijednost ovog programa i njegov potencijal za razvoj njihovih učenika.

I ovaj ciklus programa „Stariji brat, starija sestra“ realizujemo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Travnik, a u okviru Mreže „Stariji brat, starija sestra“ BiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *