• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
Omladinski rad

ALKOHOL JE UZROK 650.000 SMRTI OD KARCINOMA

Oko 30 % svih smrti zbog malignih bolesti nastaje zbog pet glavnih rizika u vidu nezdravog ponašanja i navika: prekomjerne tjelesne težine, nedovoljnog unosa voća i povrća, nedovoljne tjelesne aktivnosti te konzumiranja duhanskih proizvoda i alkohola.

Povodom Svjetskog dana borbe protiv karcinoma, danas smo organizovali interaktivnu radionicu za učenike srednjih škola iz Travnika, kojom smo se pridružili globalnom obilježavanju ovog dana.

Radionicu, čiji akcenat je bio na prevenciji oblika karcinoma koje uzrokuje konzumiranje alkohola, moderirali su naši volonteri, koji su aktivni učesnici naših programa prevencije konzumiranja alkohola među djecom i mladima, te pozitivni uzori svojim vršnjacima.

Dokazano je da je konzumiranje alkohola jedan od direktnih uzročnika karcinoma usta, grla, ždrijela, jednjaka, želuca, jetre, tankog i debelog crijeva, te karcinoma dojke. Prema statistici globalne mreže za prevenciju alkohola “Movendi International”, čiji smo aktivni član, godišnje je u svijetu 650.000 smrti od karcinoma uzrokovano konzumiranjem alkohola. Stoga je vrlo važno da mladi budu svjesni ovog rizika i na vrijeme preveniraju štetne posljedice konzumiranja alkohola po svoje zdravlje.

Iz tog razloga smo na ovaj dan odlučili skrenuti pažnju mladih na faktore rizika pojave karcinoma, povećati njihovu svijest o važnosti preventivnog djelovanja, te ih motivisati da se aktivno uključe u aktivnosti prevencije štetnih posljedica alkohola među svojim vršnjacima.

Svjetski dan borbe protiv karcinoma u svijetu obilježavaju mnogobrojne institucije, ustanove i organizacije na različitim nivoima, a ustanovljen je 2000. godine na Svjetskom samitu protiv karcinoma održanom u Parizu. Tokom ovog sastanka, predstavnici različitih svjetskih vladinih agencija i organizacija za karcinom potpisali su povelju poznatu kao „Pariški sporazum protiv karcinoma“. Ova povelja sadrži članove koji opisuju kako je globalna zajednica predana poboljšanju kvalitete života pacijenata oboljelih od karcinoma i traženju uzroka, ali i mogućnosti okončanja bolesti. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *