• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
Omladinski rad

VRIJEME JE ZA NOVU SBSS PRIČU

Prva grupa nove generacije volonterki i volontera programa “Stariji brat, starija sestra”, jučer je uspješno završila pripremni trening za važnu ulogu koja ih čeka u novom ciklusu.

Pošto je ovo novi program za njih, a mnogima je i prvi susret sa volontiranjem, razgovarali smo o njihovim očekivanjima od programa i CEM-a, ali i od njih samih, šta žele naučiti, na kojim poljima se razvijati i šta žele postići kroz svakodnevna druženja sa svojom “mlađom braćom i sestrama” koje će uskoro upoznati.

Razgovarali smo i o zaštiti identiteta djece korisnika ovog programa, kao i kodeksu ponašanja volontera u radu sa djecom, a volonterke i volonteri su pokazali veliku motivaciju za učešće. Svi oni njima će biti pozitivni uzori, pa je i to bila jedna od tema jučerašnjeg treninga, kao i prvi susret, te komunikacija sa djetetom.

Ovo je četvrti ciklus programa “Stariji brat, starija sestra”, koji realizujemo u Travniku, u saradnji sa Centrom za socijalni rad, a od prošle godine i OŠ “Turbe” i OŠ “Nova Bila”, u kojima održavamo radionice sa djecom koja nisu u mogućnosti posjetiti naš centar i družiti se sa volonterima. “Stariji brat, starija sestra” iz godine u godinu donosi lijepe trenutke i stvara iskrena prijateljstva koja će dugo trajati, a s druge strane omogućava volonterima da se razvijaju na ličnom i socijalnom planu, te sagledaju stvarnost iz drugog ugla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *