• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
Omladinski rad
POLJSKA: LIFESTYLE FESTIVAL OF THE 21ST CENTURY

POLJSKA: LIFESTYLE FESTIVAL OF THE 21ST CENTURY

U okviru našeg programa mobilnosti mladih “Travel for Knowledge”, četiri naše volonterke i volontera, kao predstavnici naše države, imali su priliku učestvovati na internacionalnoj omladinskoj razmjeni “Lifestyle Festival of the 21st Century”.

Razmjena, koja je održana u poljskom gradu Katowice od 30.09. do 04.10.2019. godine, je dio projekta “Empowerful 2.0”, čiji nosioci su švedska organizacija UNF i mreža IOGT International, a u kojem učestvuje 7 partnerskih zemalja: Švedska, Estonija, Poljska, Srbija, Island, Njemačka i BiH.  

Sve partnerske organizacije u ovom projektu pripremile su niz edukativnih i interaktivnosih radionica za mlade, pa su tako mogli naučiti mnogo stvari o rodnoj ravnopravnosti, aktivizmu, alkohol normi, LGBT+, pisanju projekata itd. Domaćini su se potrudili da dobro predstave svoj grad, a pošto su Katowice jedan od centara rudarske regije Šleska, učesnici su imali priliku obići grad, posjetiti nekadašnje rudarsko naselje Nikiszowiec, muzej regije Šleska i rudnik uglja Guido, te se upoznati sa bogatom historijom ovo kraja.

Ono što je bitno napomenuti jeste da sve organizacije koje su dio projekta aktivno rade na kreiranju zdravog i sigurnog okruženja za mlade, bez alkohola, droga i duhanskih prerađevina, pa su obilježili 03. oktobar, Svjetski dan bez alkohola, najprije zajedničkom akcijom na centralnom gradskom trgu, a zatim i zabavom bez alkohola, uz druženje, muziku i ples.

Naša ekipa se vratila kući, bogatija za još jedno prelijepo iskustvo, mnogo novih prijatelja i lijepim utiscima, koje ćemo uskoro moći pročitati u njihovim blogovima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *