• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
Edukacija

BAVILI SMO SE KONFLIKTIMA I RAZLIČITOSTIMA

Na petom modulu nivoa A univerzitetskog kursa “Liderstvo i razvojni omladinski rad u zajednici” naše studentice i studenti proučavali su konflikt kao normalnu i nezaobilaznu pojavu u svakodnevnoj komunikaciji, te osvještavanju i prihvatanju različitosti.

Na samom početku definisali smo konflikt, razgovarali o našim viđenjima i razumijevanju ove pojave, sa kojom se svakodnevno susrećemo na mikro i makro nivoima. Analizirali smo i lične pristupe konfliktu, naša ponašanja, te načine na koje izlazimo iz njega. Također, imali smo priliku i osvijestiti vlastite predrasude i stereotipe u pogledu razlika u društvu, te razgovarati o tome kako vidimo te predrasude kod sebe i drugih.

Kroz predavanja i praktične vježbe, naši studenti su radili na prepoznavanju i definisanju vlastitih emocija, stavova i uvjerenja, kako bi se mogli ispravno postaviti u konfliktu i usmjeriti svoj potencijal ka njegovom konačnom rješenju u pravom smjeru.Uz to, dodatno su razvijali i vlastita znanja, vještine i stavove za kreativan rad na prihvatanju razlika.

Tokom cjelokupnog petog modula naši studenti, kao budući omladinski radnici, istraživali su i uloge i potencijal omladinskog rada u zajednici kao sredstva za upućivanje na razlike i njihovo prihvatanje, te upravljanje i transformaciju konflikta, ne samo među mladima sa kojima budu radili, nego i u svojoj svakodnevnoj komunikaciji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *