• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
JAVNO ZAGOVARANJE

CEM I PS TRAVNIK U JOŠ JEDNOJ ZAJEDNIČKOJ AKCIJI

Centar za edukaciju mladih i Policijska stanica Travnik danas su realizovali još jednu zajedničku akciju upozoravanja vozača na opasnosti i posljedice vožnje u alkoholiziranom stanju.

Prema podacima koje smo, u okviru svog redovnog istraživanja, prikupili od svih kantonalnih MUP-ova, tokom protekle godine u Federaciji BiH desilo se ukupno 1.085 saobraćajnih nesreća, koje su uzrokovali vozači u alkoholiziranom stanju. Najviše ih se desilo u Unsko-sanskom kantonu, 254, dok je u SBK taj broj 182.  Upravo vozači snose najveću odgovornost za svoju, sigurnost svojih saputnika, kao i ostalih učesnika u saobraćaju, pa su ih naši volonteri, zajedno sa policijskim službenicima, upozorili da ne upravljaju vozilima u alkoholiziranom stanju.

Podjelom promotivnog materijala, vozači su upoznati sa statistikom o saobraćajnim nesrećama u Federaciji BiH, uzrokovanim konzumiranjem alkohola, te kaznenim odredbama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, koje se tiču vožnje pod uticajem alkohola.

Ova akcija dio je “Kampanje 18+”, koju Centar za edukaciju mladih kontinuirano sprovodi od 2013. godine, s ciljem uključivanja nadležnih institucija, organizacija, kao i cjelokupne javnosti u aktivnosti zaštite djece i mladih od izloženosti alkoholu kroz njegovu laku dostupnost, niske cijene i nekontrolisanu promociju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *