• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
Putovanja

NAJBOLJI MOGUĆI SCENARIJ

Svi mi se trudimo isplanirati svoje živote, ili bar njihove dijelove, bilo to kratkotrajno ili dugotrajno. Svi mi se spremamo za nepredviđene situacije, očekujući da će one biti loše. Ali šta radimo kada nam se desi najbolji mogući scenarij?

Početkom jeseni, aplicirala sam za učešće na seminaru Empowerful, koji se održavao u Berlinu, od 1. do 6. oktobra. Nisam očekivala da će moja aplikacija biti prihvaćena, jer sam znala da dijelim prostorije Centra za edukaciju mladih sa mnogim talentovanim mladim ljudima. Međutim, ubrzo sam dobila vijest da sam prihvaćena! Sa velikom radošću smo, pet kolega i ja, pohađali pripreme za putovanje i seminar sa našim omladinskim radnikom Rismirom. Svi smo bili jako uzbuđeni, kako zbog seminara tako i zbog upoznavanja 40 učesnika iz nekoliko evropskih zemalja, donoseći sa sobom svoje, nama do tada, nepoznate kulture.

septembra smo, kao nikada prije, rado ustali u 4 ujutro i započeli svoje putovanje u Sarajevo, sa čijeg smo aerodroma letjeli za Beč, gdje smo presjedali do finalne destinacije, Berlina.

Bez obzira, da li je to bio prvi let nekima od nas ili ne, sa leptirićima u stomaku smo radosno sjedali u avione i dijelili svoje razne priče.

Stigli smo u Berlin i smjestili se u hostel kasnije tog dana, te odmah počeli sa upoznavanjem svojih budućih prijatelja.

Tokom narednih 5 dana, upoznala sam sve učesnike seminara, upijala razna iskustva i divila se još raznovrsnijim kulturama. Učesnici su dolazili iz Estonije, Srbije, Poljske, Slovačke, Švedske te sa Islanda. 5 dana smo dijelili isti hostel, sobe, hranu, prostorije za seminar, ali i ovo iskustvo. Postali smo svi kao jedno. Bilo je i par loših trenutaka, poput velikog nevremena tokom naše biciklističke parade kroz cijeli Berlin. Međutim, kroz veliki smijeh smo i u tim momentima uživali.

Tu sedmicu su omladinski radnici iz svih organizacija sa nama radili interaktivne radionice te držali predavanja o štetnosti konzumacije alkohola. Međutim, srijeda, 3. oktobar,  bila je izuzetak. To je bio Global Drink Revolution Day. Osim što smo imali interesantnu vožnju biciklima kroz grad, građanima i turistima smo dijelili boce sa inspirativnim porukama. Kasnije tog dana, imali smo party na brodu koji je plovio rijekom Spree. Tom prilikom smo pokazali i dokazali da se možemo zabavljati bez alkohola.

Ovih šest dana su jedno od mojih najljepših iskustava do sada. Međutim, posljednja noć je bila sasvim posebna. Naime, organizovali smo kulturalnu večer, gdje je svaka država sa drugima dijelila svoja jela, jezik, običaje, kulturu i muziku. Tada smo se zbližili preko pjesama čije tekstove nismo znali, jela koja nikad nismo probali ali i običaja koje nismo znali da dijelimo…

Nova prijateljstva i pređenih nekoliko stotina kilometara od neprocjenjive su vrijednosti, koji sa sobom nose nova znanja o tim ljudima i mjestima, ali najviše o nama samima.

Šta vi radite kada vam se desi najbolji mogući scenarij?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *