• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
Omladinski rad

NEZABORAVAN DOŽIVLJAJ SA ODLIČNOM EKIPOM

Piše: Alen Stojak

Moje putovanje u Berlin obilježili su smijeh, radost, znanje, edukacija i dobra ekipa, što je na mene ostavilo veliki i, naravno, pozitivan utisak.

Vrijeme provedeno u Berlinu bilo je nezaboravno. Tema seminara bila je prevencija konzumiranja alkohola i drugih štetnih supstanci među mladima, te podizanje njihove svijesti o važnosti zdravog načina života. Prvi dan, ujedno i dan koji mi se odužio najviše od svih, prošao je u upoznavanju cjelokukupne ekipe i programa seminara. Drugi i treći dan bilo je poprilično radno, sa radionicama na različite teme, kao i pripremom za obilježavanje Global drink Revolution Day-a. Jedna od najzanimljivijih radionica mi je ona o placebo efektu i alkoholu, jer nismo ni svjesni koliko dobrih stvari koje vežemo za alkohol je samo u našoj glavi, a alkohol nam ustvari ne nudi nijednu od njih. Dobar provod bez alkohola je itekeko moguć, a mi smo ga i priredili trećeg dana našeg boravka u Berlinu. Organizovali smo Sober Sensation Party na brodu koji nas je proveo kroz Berlin, dok smo se svi družili, plesali i zabavljali uz muziku i bezalkoholna pića koja smo sami pripremili od voća i povrća.

Nakon svega, došao je i dan koji smo odvojili za šetnju i razgledanje Berlina. Oduševile su me njegove znamenitosti koje su spoj izvanredne umjetnosti arhitekture i djela ljudskih ruku. Ovaj grad, ne da sam samo preplovio, nego sam bio u prilici voziti bicikl njegovim ulicamaa, ali i koristiti moderni gradski prevoz, koji je zaista dostojan ovako velikog i razvijenog grada.

 

Peti, ujedno i posljednji dan seminara, bio je poprilično opušten, u laganoj radnoj atmosferi. Navečer smo imali oproštajni party, koji je na sve nas ostavio poseban pečat. Ostali smo budni do kasno u noć, a narednog dana u ranim jutarnjim satima napustili smo hostel i uputili se na aerodrom. Oprostili se od naših novih prijatelja i Berlina i uputili se u svoj Travnik.

Na ovom seminaru nučio sam mnogo novih stvari, stekao nova iskustva i proširio svoje vidike. Mogu s pravom reći da sam izašao iz svoje zone komfora, jer tek kada izađemo izvan njenih granica, nastaju velike stvari i tada spoznajemo svoje pravo „Ja“ i za što smo zaista sposobni. Slažem se da mladi trebaju da putuju izvan BiH, ali također i da se vrate  sa novim znanjem, vještinama, iskustvom i na taj način doprinesu prvo svom, a zatim i razvoju zajednice u kojoj žive, svojih kolega i sugrađana.

Berlinom sam oduševljen, ali lijep je osjećaj vratiti se svojoj kući i među svoje ljude. Bogatiji sam za jedno veliko iskustvo i želio bih da se zahvalim CEM-u što mi je omogućio ovu avanturu, našem youth leader-u Rismiru, koji je bio odgovoran za naše putovanje, što je uvijek bio tu za nas i cijeloj našoj ekipi koja je ovaj doživljaj učinila nezaboravnim.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *