• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
Omladinski rad

EH, BERLIN…

Piše: Arman Hrnčić

Moj prvi utisak nakon putovanja u Berlin je: “Bilo je jako zanimljivo!”.

Noć prije polaska nisam spavao, spremao sam se za put, provjeravao da li sam sve spakovao, vagao kofer da ne ponesem previše stvari, da ne zaboravim fotoaparat jer sam se spremao napraviti bezbroj fotografija…

Kada smo stigli na sarajevski aerodrom, osjetio sam malu nervozu i adrenalin jer je ovo bio moj prvi let avionom. Procedura na aerodromu je kratko trajala i vrlo brzo smo se ukrcali u avion. Osoblje nas je upoznalo sa sigurnosnim propisima i bili smo spremni za polijetanje. Meni lično, slijetanje je bilo zanimljivije od polijetanja i samog leta.

Kada smo napokon stigli u Berlin, svi smo imali visoka očekivanja od hostela i općenito o gradu Berlinu. Hostel, kao i svaki drugi, prepun ljudi, nas osam u jednoj sobi, dva toaleta i tuš kabine na jednom spratu, ali to mi i nije toliko smetalo.

Glavna tema seminara bila je štetnost alkohola, te kako alkohol industrija to sakriva korištenjem raznih marketinških trikova. Maik i Kristina iz IOGT International-a potrudili su se da nam predstave neke od tih trikova i navedu nas na razmišljanje koliko smo zaista pod uticajem tih reklama i njihovog sadržaja. IOGT International je međunarodna mreža organizacija koja se bavi ovom problematikom, a CEM je njena članica iz BiH, pa smo imali priliku upoznati predstavnike drugih organizacija članica mreže, kao i predstaviti našu. Sve u svemu, mogu reći da su radionice bile jako korisne i da sam naučio mnogo stvari.

Za drugi dio radionica, potrebnih za razvijanje naših vještina i sposobnosti, kao i energizer-e, bili su zaduženi lideri naših grupa, koji su obavili jako dobar posao. Bili su vrlo organizovani, strpljivi i uvijek na raspolaganju, baš onako kako smo od njih i očekivali. Na ovom seminaru sam prvi put u životu probao vegansku hranu i nije mi se baš svidjela, budući da sam, kao Bosanac, navikao na meso u ishrani.

Posebnu aktivnost imali smo 3. oktobra, na Global Drink Revolution Day. Učestvovali smo u biciklističkoj paradi ulicama Berlina, prolaznicima dijelili boce sa porukama o stilu života bez alkohola, što je bio poseban izazov za mene, jer sam odlučio da sa ljudima pričam na njemačkom jeziku. 3. oktobar je inače vrlo važan dan za Njemačku, jer je to dan njenog ujedinjenja, tako da je Berlin bio prepun ljudi i različitih manifestacija povodom ovog nacionalnog praznika.

Uvečer, istog dana, imali smo Sober Sensation Party, koji smo sami organizovali. Podijelili smo se u timove i svako od nas je bio zadužen za nešto. Tako sam ja dobio zadatak da budem u DJ timu, dok su drugi radili dekoraciju, bezalkoholne koktele itd. Iako smo bili umorni od cjelodnevnih aktivnosti, našli smo još malo snage da se zabavimo i uživamo u vožnji brodom, koji je, usput rečeno, bio taman toliko velik da svi stanemo. Dobro je da nije bilo više ljudi.

Cijeli jedan dan iskoristili smo za razgledanje Berlina. Vidio sam taj čuveni Berlinski zid, Brandenburška vrata, spomenik žrtvama Holokausta, a nezaobilazan je bio i šoping, u koji smo išli sa našim novim prijateljima iz Srbije.

Nakon zabave i svih stvari koje smo vidjeli i doživjeli na ovom našem putovanju, došlo je i vrijeme da se krene kući. Ponovo smo spakovali torbe, ponovo nismo spavali cijelu noć, pozdravili smo se sa svim učesnicima na ovom seminaru i krenuli ka aerodromu i napokon kući.

Nakon svega, mogu reći da mi je ovo putovanje bilo najuzbudljivije dosad, jer nikad nije bilo dosadno, uvijek se je nešto dešavalo i, ono najvažnije, uvijek smo bili tu jedni za druge. Svim svojim kolegama u CEM-u bih poželio da dožive slično iskustvo, a samim tim što su dio CEM-a, otvorene su im brojne mogućnosti za putovanja, baš kao i meni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *