• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
Omladinski rad

I DALJE UŽIVAMO

Pišu: Lovisa Brinck i Sumeja Pehlić-Ćehić

Polovina našeg boravka u CEM-u i Travniku već je prošla i ne možemo da vjerujemo kako nam vrijeme brzo prolazi. U organizaciji se zaista osjećamo kao kod kuće i već smo navikle na radno vrijeme od 8 do 16 sati. Naravno, od našeg prvog bloga uradile smo mnogo stvari.

Održale smo tri radionice sa CEM-ovim volonterima. Prva je bila o UN-ovim Ciljevima održivog razvoja, odnosno „Agendi 2030“, na kojoj smo razgovarale o važnosti ispunjenja ovih ciljeva za sve nas, kao i kako mi, kao građani, možemo dati svoj doprinos njihovom postizanju. Tema druge dvije radionice bila je „Don’t Drink and Drive“. Sa volonterima smo razgovarale o problemu konzumiranja alkohola među omladinom, kao i posljedicama koje on izaziva. Uporedili smo stanje u BiH i Švedskoj, te dale nove ideje volonterima kako da sa svojim vršnjacima razgovaraju o ovom problemu.

Mislimo da smo se jako dobro snašle na ovim radionicama i bilo nam je jako drago vidjeti da su volonteri bili posvećeni radu, učestvovali u diskusijama i da im se naš način rada svidio. To smo saznale i kad su podijelili s nama svoje utiske nakon radionica, što će nam mnogo pomoći u organizovanju budućih aktivnosti.

Trenutno pripremamo još jednu radionicu temu Ciljeva održivog razvoja, koju ćemo održati zajedno sa jednom volonterkom, za učenike travničke Gimnazije. Pored toga, dobile smo i zadatak da napišemo vodič “Kako aplicirati za EU program Erasmus+”, što će CEM-u biti od koristi kad u budućnosti bude aplicirao za neki EU projekat. Trudimo se da vodič bude kratak, ali istovremeno da pruži najrelevantnije i najkorisnije informacije, te da korak po korak objasni apliciranje za ovaj EU fond.

Pored radionica koje smo same isplanirale, učestvovale smo i u mnogim drugim aktivnostima organizacije, a najdraže nam je bilo družiti se sa volonterima. Slobodno vrijeme provodile smo u upoznavanju sa Travnikom i okolinom, posjetile smo Jajce, išle na planinarenje do Bukovice, a proteklog vikenda smo se srele sa svojom rodbinom, Sumeja je posjetila Veliku Kladušu, a Lovisa je vikend provela u Sarajevu, sa roditeljima koji su je došli posjetiti iz Švedske.

Vrijeme zaista brzo prolazi, a mi se radujemo preostalim sedmicama i aktivnostima koje nas očekuju. Utisaka je već mnogo, a znamo da će ih biti još više i da ćemo vrijeme provedeno ovdje dugo pamtiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *