• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
Omladinski rad

KASNI ROĐENDANSKI POKLON

Piše: Sajra Sujoldžić

Kao kasni rođendanski poklon, došlo je putovanje u Berlin. Jako neočekivano, brzo i spontano desilo se da je baš ovo putovanje ispunilo sva moja očekivanja.

Da li je to do ekipe, same ljepote ovog historijski veoma bogatog grada ili topline koju on pruža, još nisam otkrila. Ali jedno je sigurno, upravo ta ekipa, ljepota i toplina će me navoditi da mu se ponovo vratim.

Inače sam velika spavalica, a rani let u tmurnu nedjelju me nije omeo u snu, jer znala sam da ću upravo taj san ostvariti kada se probudim i krenem u nezaboravnu avanturu.

Sastala sam se s ekipom i krenuli smo put Beča. Sve  svoje snove, ambicije i želje spakovali smo u kofere. U Bešču smo uzeli kratki predah između dva leta, javili se roditeljima i sa velikom dozom nestrpljenja nastavili putovanje. Pri samom ulasku u Berlin, ni slutili nismo kakva nas sedmica očekuje. Prvi dan smo imali radionice nedaleko od mjesta gdje smo bili smješteni. Više od 50 ljudi, 50 ćudi i 50 različitih razmišljanja nalazilo se u jednoj velikoj prostoriji. Sve radionice su bile veoma produktivne, zanimljive i poučne. Upoznali smo se sa ostalim učesnicima seminara. Ja sam neke poznavala od ranije, pa je ovo bila super prilika ponovo ih vidjeti, popričati i razmijeniti dosadašnja iskustva.

Sljedeći dan smo proveli u pripremanju aktivnosti za Drink Revolution Day, ali ujedno i za Sober Sensation Party na brodu. Naredno jutro smo ranije ustali, spremili se, te pokupili svoja bicikla koja smo vozili po cijelom gradu. Vožnja po nepoznatom gradu, sa ljudima koje si tek upoznao, snalaženje u prometu i razgledanje prebogatih znamenitosti. To je iskustvo nezaboravno. Tu noć smo imali priliku zabaviti se, plesati i pjevati na Sober Sensation Party. Čitav party se odvijao na brodu koji je plovio duž cijelog Berlina, tako da smo se upoznali sa gradom kroz malo drugaciju perspektivu. A kao šlag na tortu, uživali smo i u prekrasnom vatrometu. Sa tako proširenim vidicima, narednog dana bilo je lakše snaći se u svjetskoj metropoli. Ujutro smo obavili zadane aktivnosti, a cijelo popodne smo proveli u razgledanju grada. Posjetili smo neke od najznačajnijih znamenitosti, od kojih je meni za oko najviše zapala Brandenburška kapija. Inače, Berlin je divan grad. Ali kao i u svakom gradu, treba izdvojiti malo više vremena da se sve obiđe, zapamti i detaljnije istraži. Mi to zasigurno jesmo.

Posljedni dan u Berlinu zajedno smo proveli sumirajući utiske, ali i stvarajući nove veze među organizacijama, poznanstva i projekte. Mnogo toga smo naučili, a naše stečeno znanje ćemo rado podijeliti sa ostalima.

Nažalost, sve što je lijepo kratko traje, u šta sam se, po ko zna koji put, uvjerila na ovom seminaru. Jako teško je bilo napustiti ljude s kojima sam se zbližila, no, na moju sreću i danas se čujemo, prepričavamo iskustva i razmjenjujemo naša razmišljanja o dijelu života koji slijedi. U ovih sedam dana dokazali smo bezbroj puta naš timski duh i to samo zajedno možemo više. Svi se iskreno nadamo ponovnom susretu, jer putovanje nije samo putovati, nego i sretati ljude koji su učinili to isto putovanje boljim i ljepšim. Bez ljudi koje sam tamo upoznala, stvari koje sam naučila i stvari koje sam rado podijelila sa ostalima, ništa ne bi bilo isto, a, što je meni jako važno, dokazala sam samoj sebi svoju odgovornost i samopouzdanje.

Svu emociju, tugu i uspomene, sreću i radost protkali smo među skrivene prostore u koferima. Zaključali smo ih velikim katancem, svako svojim. A duboko u njima, svako nosi svoju poruku i iskustvo. Nadam se, da će uskoro biti povoda da se moj katanac ponovo otključa, te da se nove stvari ubace unutra. Nova iskustva, prijatelji, gradovi…

Berlin je zaista odradio super posao.

Sa malo težim koferima, malo većom tugom zbog odlaska i napuštanja grada krenuli smo put Bosne i Hercegovine, naše domovine. Jako je lijepo otići u neke druge zemlje, upoznati njihovu kulturu, uživati u gostoprimstvu i svim čarima gradova, ali podjednako je lijepo vratiti se kući.

Ovom prilikom bih željela da se zahvalim CEM-u na ukazanom povjerenju i na tome što mi je omogućio da proširim svoje vidike. Jako sam zahvalna i sretna što sam bila dio ove ekipe.

Putovanja nam pomažu da vidimo bolje, sa puno više detalja i željom za nečim drugačijim, a naročito pri povratku kući.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *