• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
Omladinski rad

EMPOWERFUL BERLIN, 2018

Piše: Ena Šabanović

Smatram da svaka mlada osoba treba iskoristiti priliku koja joj se otvori da negdje otputuje i upozna različite kulture, narode i tradicije.

U životu je najbitnije da smo ispunjeni kao osobe, te da težimo pozitivnim stvarima. Svaki seminar, pored nezaboravne avanture donosi i iskustvo koje je značajno za naš lični razvoj, kao i razvoj naše zajednice, počevši od porodice, prijatelja, pa sve do društvenog okruženja.

Moje putovanje na seminar u Berlin počinje u ranim jutarnjim satima 30.09. Najbolja ekipa se sastajala, te euforično sjedala u minibus koji nas je trebao odvesti do sarajevskog aerodroma. Iako iscrpljena zbog neprospavane noći, sa uzbuđenjem sam čekala svoj prvi let. Nakon presjedanja u Beču, napokon stižemo u Berlin, predivni grad koji posjeduje dušu. Smjestili smo se u hostel, te odmah odlučili da upoznamo kraj u kojem se nalazimo. Mnogo grafita i različitih vrsta restorana obilježile su tu savršenu nedjelju.

Početak mjeseca oktobra predstavlja ujedno i početak doprinosa mom ličnom razvoju. Svako jutro smo šetali do IOGT kuće, gdje su se održavale sve radionice. Obilni doručak sa ukusnim kroasanama i svježom kafom je obilježio mojih narednih pet dana. Prvu radionicu smo započeli zanimljivim igrama upoznavanja, te sam se trudila da zapamtim što više imena osoba i stvari koje oni vole. Nakon pauze Maik i Kristina su održali radionicu, na kojoj su nas pobliže upoznali sa radom IOGT-ja te o problemima sa kojima se društvo svakodnevno susreće zbog konzumiranja alkohola. Nakon toga dobili smo priliku da predstavimo našu organizaciju, te saznamo više o organizacijama iz kojih dolaze ostali učesnici seminara. Uzbuđenje i razgovor kroz koji smo se trudili upoznati što više osoba i različitih kultura, nas je pratio sve do hostela. Svake večeri smo se skupljali u lobiju i igrali zanimljive društvene igre, zbližavali i postajali jedna ogromna porodica.

U toku sedmice, pored zanimljvih radionica, u sklopu promocije „Drink Revolution Day“ jedan dio naše porodice provezao se biciklima ulicama Berlina, u pratnji našeg domaćina DJ Gideona. Prethodni dan smo napravili natpise, te ukrasili flaše, koje smo podijelili prolaznicima objašnjavajući im šta predstavlja „Drink Revolution Day“. U svakoj flaši se nalazila vesela porukica ili recept za dobar bezalkoholni koktel. Također, pozivali smo prolaznike i na Sober Sensation Party, koji se održavao tog dana. Zabava je održana na brodu, koji je plovio rijekom Spree, a uvečer smo imali priliku pogledati i nevjerovatan vatromet, povodom Dana ujedinjenja Njemačke.

Za naš četvrti dan, pored radionica planiran je i obilazak grada, gdje smo dobili priliku posjetiti sva važna historijska mjesta Berlina. Obišli smo Brandenburška vrata,  te spomenik Holokaustu, u sjećanje na nevine žrtve Drugog svjetskog rata, kao i Deutscher Dom. Posljednji dan proveli smo u IOGT kući, gdje su svi učesnici zajedno pjevali, plesali i igrali igre. Težina u zraku se osjećala, jer smo znali da je ovo posljednji dan našeg malog formiranog svijeta. Spakovali smo kofere, te u njima i djeliće svih osoba i prelijepog grada koji su nam ispunili dušu, te sa tužnim pogledima napustili Berlin.

Ovom prilikom želim zahvaliti CEM-u koji mi je omogućio ovo nezamjenjivo iskustvo i želim poručiti svim volonterima CEM-a da svaku priliku i mogućnost iskoriste i da se prijavljuju na seminare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *