• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
Edukacija

ODRŽIVA MOBILNOST U TRAVNIKU

Danas smo u našim prostorijama organizovali radionicu na temu ciljeva održivog razvoja, sa posebnim akcentom na održivu mobilnost.

Naša organizacija je dio pilot projekta o podizanju svijesti o održivoj mobilnosti u gradovima i motivisanju građana da koriste bicikl kao alternativno prijevozno sredstvo, u cilju očuvanja životne sredine.

Današnjoj radionici prisustvovali su predstavnici Općine Travnik, osnovnih i srednjih škola u Travniku, te drugih institucija i organizacija koje će biti obuhvaćene projektom. Svi su imali priliku upoznati se sa ciljevima održivog razvoja, procijeniti vlastitu informisanost o njima, te razgovarati o važnosti uključivanja lokalnih zajednica u pravcu njihovog ispunjenja.

Predstavili smo im i koncept održive mobilnosti u gradovima, te razgovarali o načinima na koje Travnik može postati grad održive mobilnosti.

Učesnici su imali priliku i dati ideje o tome kako omogućiti građanima Travnika pristup održivim saobraćajnim sistemima, koje mjere Općina Travnik može poduzeti u cilju smanjenja onečišćenja okoliša, te kako podići svijest građana o važnosti očuvanja okoliša i ublažavanja posljedica klimatskih promjena.

Današnja radionica donijela je i prijedloge konkretnih mjera za održivu mobilnost u Travniku, a učesnici su se složili da je bila jako korisna, ali i potrebna za razumijevanje ciljeva održivog razvoja, kao i definisanja našeg doprinosa njihovoj realizaciji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *