• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
Omladinski rad

SUPER NAM JE U NOVOM TIMU!

Pišu: Lovisa Brinck i Sumeja Pehlić-Ćehić

Već je treća sedmica otkako smo u Travniku i otkako smo dio tima CEM-a. Već prve sedmice imale smo mnogo utisaka, posebno Lovisa, koja po prvi put posjećuje Bosnu i Hercegovinu.

Prije dolaska ovamo, nismo znale šta nas očekuje, no prvi utisci o organizaciji su svakako pozitivni. Gostoljubivost i gostoprimstvo naših novih kolega u CEM-u, kao i volontera, su nas oduševili. Zaista su se potrudili da nam priušte lijepu dobrodošlicu i da se osjećamo kao kod kuće.

Prvu sedmicu smo proveli u upoznavanju grada, organizacije i njenih aktivnosti, kao i upoznavanje sa članovima tima i volonterima. Zajedno sa volonterima išle smo u obilazak grada i posjetile neka od najznačajnijih mjesta u Travniku, uz kratko predstavljanje svakog od njih. Nervoza, zbog razgovora na engleskom jeziku, brzo je prošla, pa su se volonteri potrudili da nam pokažu što više mjesta u gradu.

Već na početku našeg boravka ovdje, učestvovale smo na nekoliko radionica koje je CEM održao sa svojim volonterima. Između ostalog, imale smo priliku vidjeti rad grupe volontera na kreiranju projekta pod nazivom “Zdrav način života”, s ciljem uvođenja voća i povrća u škole, umjesto brze i nezdrave hrane, koju sad imaju u ponudi. Obje smo nevjerovatno inspirisane i impresionirane ovim mladim ljudima, koji su odlučili da se u svoje slobodno vrijeme angažuju za promjene u svojim školama. Svi bismo trebali slijediti njihov primjer! Sve, čemu smo prisustvovale, bilo je na bosanskom jeziku, ali sreća je što Lovisa ima Sumeju, svog privatnog prevoditelja, koja joj pomaže da razumije sve što se dešava na radionicama.

Nevjerovatno je kako vrijeme brzo leti. Zakoračile smo u treću, od ukupno devet sedmica koje ćemo provesti ovdje. Radimo nove i zabavne stvari svaki dan, tako da nam vrijeme čak ide i prebrzo. Za vikende planiramo upoznati i druge gradove u BiH. Prošli smo provele u Sarajevu, a naredni idemo u Jajce.

U svakom slučaju, radujemo se tome da vidimo šta nam preostale sedmice donose, ali smo sigurne da će nam naša posjeta ovdje donijeti nova iskustva koja ćemo zauvijek pamtiti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *