• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
JAVNO ZAGOVARANJE

VLADA FBIH USVOJILA PRIJEDLOG ZAKONA O KONTROLI DUHANA

U ime 40 nevladinih organizacija ispred Partnerstva za BiH bez duhanskog dima pozdravljamo odluku Vlade za usvajanje Prijedloga zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u FBiH. Prijedlog zakona usvojen je danas na sjednici Vlade FBiH.

U Bosni i Hercegovini svake godine više od 8600 ljudi umre zbog bolesti uzrokovanih duhanom. Ipak, više od 2000 djece (10-14 godina) i preko milion odraslih osoba i dalje koriste duhan svakodnevno. Troškovi konzumiranja duhana u Bosni i Hercegovini iznose 891 miliona konvertibilnih maraka, od kojih se većina odnosi na zdravstvenu zaštitu zbog rane smrtnosti. Procijenjeni ukupni mjesečni troškovi domaćinstava za cigarete su 95,8 miliona KM, dok ti troškovi na godišnjem nivou iznose milijardu i 150 miliona KM.

Iako su odavno poznate štetne posljedice konzumiranja duhanskih proizvoda, posebnu pažnju treba obratiti na samu izloženost duhanskom dimu koji predstavlja prijetnju po zdravlje i život nepušača. Donošenje ovog zakona nije samo preporuka dobre prakse u cilju zaštite zdravlja i osiguravanja ljudskih prava, već i pravna obaveza koju je Bosna i Hercegovina preuzela još 2009. godine činom ratifikacije Okvirne konvencije o kontroli duhana. Osim što Prijedlog novog zakona predviđa maksimalno usklađivanje sa ovom Konvencijom, on predviđa i usklađivanje sa EU Direktivom o duhanskim proizvodima, i reformom zdravstva koja je u vrhu prioriteta EU. Regulacija ove oblasti nužan je preduslov za EU integracije, a pitanja iz iste našla su se i u Upitniku Evropske komisije upućenom Bosni i Hercegovini.

“Drago nam je da su u Vladi FBiH prepoznali važnost i nužnost ovakvog zakona i dali mu svoju podršku. Imajući u vidu sve štetne posljedice koje proizlaze iz upotrebe duhana i duhanskih proizvoda i izlaganju duhanskom dimu, gdje je prije svega velika smrtnost upravo od onih bolesti koje se direktno mogu povezati sa navedenim, ali i sve druge štetne posljedice među kojima su i one ekonomske, društvene i ekološke, samo ovakav zakon prilikom čije izrade su u obzir uzete samo najbolje svjetske prakse sa dokazanim efektima može adresirati te posljedice i osigurati građanima osnovno ljudsko pravo na život i zdravo okruženje. Ovom odlukom su pokazali da su spremni i voljni raditi u interesu građana i zaštiti njihovih osnovnih prava. Vjerujemo da će za nekoliko mjeseci implementacije već vidjeti brojne pozitivne efekte koje vidimo u zemljama sa sličnim zakonima. To građani ove zemlje zaslužuju,” poručili su iz Udruženja PROI.

Ovaj zakon sa sobom donosi niz odredbi među kojima je ograničavanje upotrebe duhanskih proizvoda u svim zatvorenim javnim prostorima, javnim skupovima i radnim mjestima, regulisanje prodaje, pakiranja i promocije duhanskih proizvoda, ograničavanje upotrebe duhanskih proizvoda u automobilima ukoliko se u njima nalazi maloljetna osoba, kao i brojne druge odredbe koje se tiču sastava duhanskih proizvoda, a sve u cilju zaštite zdravlja kako nepušača, tako i pušača, ali i zaštite djece i mladih od agresivnog marketinga duhanske industrije i dostupnosti duhanskih proizvoda.

Nadamo se da će Vlada i Parlament FBIH nastaviti procese usvajanja i sprovođenja efikasnih politika za kontrolu alkohola, duhana i drugih štetnih supstanci, te zaštitu ljudskih prava, kao i zdravlja djece i mladih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *