• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
Omladinski rad

ŠKOLAMA DODIJELJENA PRIZNANJA ZA DOPRINOS PREVENCIJI TRANSGENERACIJSKOG PRENOŠENJA NASILJA

Dodjelom priznanja školama koje su učestvovale u projektu „Transgeneracijsko prenošenje nasilja – prekidanje kruga zlostavljanja“, priveli smo kraju projektne aktivnosti sa njihovim učenicima za ovu školsku godinu.

U našim prostorijama održali smo sastanak sa predstavnicima srednjih škola koje su svojim učešćem podržale ovaj projekat, te dale svoj doprinos podizanju svijesti javnosti o problemu nasilja nad ženama i djecom u bh. društvu. Na sastanku je evaluiran projekat, sagledani su njegovi rezultati u svim školama, a učesnici su se upoznali i sa našim ostalim aktivnostima.

Školama su dodijeljena i priznanja za doprinos prevenciji transgeneracijskog prenošenja nasilja nad ženama i djecom, kroz učešće u projektu „Transgeneracijsko prenošenje nasilja – prekidanje kruga zlostavljanja“.

Projektom „Transgeneracijsko prenošenje nasilja – prekidanje kruga zlostavljanja“ obuhvatili smo pet srednjih škola iz Bugojna, Jajca, Novog Travnika, Viteza i Travnika. Informisali smo više od 2000 učenika o problemu nasilja nad ženama i djecom, kroz predstavu „Skrivene sjene“, koja se bavi ovom tematikom, te niz akcija, koje su učenici samostalno realizovali u svojim školama tokom prethodnih godinu dana.

Škole su bogatije za stotinu vršnjačkih edukatora, koji su stekli znanja i vještine, neophodne za educiranje svojih kolega o ozbiljnosti ovog problema, te širenja svijesti i razbijanja tabua koji je vezan za njega. Vršnjački edukatori održali su ukupno pedeset radionica u svojim odjeljenjima, te animirali svoje vršnjake da se uključe u prevenciju transgeneracijskog prenošenja nasilja.

Pored škola, vrijednost projekta prepoznalo je i kantonalno Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta, kao i lokalna vlast. Najbolji primjer je Općina Bugojno, koja nam je ustupila prostorije za održavanje radionica i obuku srednjoškolaca za vršnjačke edukatore u ovom gradu.

Protekle sedmice održali smo i posljednji sastanak Anti-violence Board-a, koji je formiran u okviru ovog projekta, s ciljem umrežavanja vršnjačkih edukatora iz navedenih srednjih škola. Tema sastanka bio je dosadašnji rad odbora, utisci njegovih članova, uspješnost održanih akcija, što je redom pozitivno ocijenjeno, a članovi odbora izrazili su želju za nastavkom aktivnosti i u narednoj školskoj godini.

I učenici i nastavno osoblje su zadovoljni rezultatima, postignutim realizacijom ovog projekta, te se nadaju da će aktivnosti u njihovim školama biti nastavljene. Početkom naredne školske godine svakako ćemo nastaviti realizaciju aktivnosti u ovim školama, budući da smo ostvarili izuzetno dobru saradnju, na obostrano zadovoljstvo.

Projekat „Transgeneracijsko prenošenje nasilja – prekidanje kruga zlostavljanja“ finansiran je kroz Fond za ekonomsku podršku Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *