• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
JAVNO ZAGOVARANJE

AKCIJA „INSPIRIŠI SLOBODU“ U TRAVNIKU

Centar za edukaciju mladih prošlog petka organizovao je akciju „Inspiriši slobodu“ sa učenicima Mješovite srednje tehničke škole „Travnik“, u okviru projekta „Transgeneracijsko prenošenje nasilja-prekidanje kruga zlostavljanja“.

Cilj akcije, koja je u okviru ovog projekta dosad održana u Jajcu i Bugojnu, je podizanje svijesti učenica i učenika srednjih škola o problemu nasilja nad ženama i djecom, kao i prevencija transgeneracijskog prenošenja nasilja među njihovim vršnjacima. Učenici su informisani o ozbiljnosti ovog problema, te pozvani da se pridruže CEM-ovim aktivnostima na njegovoj prevenciji.

Akciju su vodili učenici srednjih škola iz Jajca, Travnika, Novog Travnika, Viteza i Bugojna, koji su prošli CEM-ovu obuku za vršnjačke edukatorice i edukatore na temu nasilja nad ženama i djecom.

U školi je održan i sastanak Anti-violence Board-a, radnog tijela koje čini deset učenika iz navedenih gradova, a čiji cilj je umrežavanje vršnjačkih edukatora i koordinacija zajedničkih aktivnosti. Odbor je na ovom sastanku definisao aktivnosti u okviru obilježavanja 04. juna – Međunarodnog dana djece žrtava nasilja, u svih pet gradova istovremeno, što će biti i centralna aktivnost projekta.

Projekat “Transgeneracijsko prenošenje nasilja – prekidanje kruga zlostavljanja” finansiran je kroz Fond ekonomske podrške Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *